Прочитај ми чланак

Србији нижа цена руског гаса

0

miler-i-dacic_620x0(Новости)
У среду потписани уговори о испоруци руског енергента, по 370 долара за хиљаду кубика. Јефтиније 13 одсто у односу на садашњу цену. До 2021. стизаће нам годишње 1,5 милијарди кубика.

Србија ће до 2021. године добијати руски гас 13 одсто повољније. Два уговора између „Гаспрома“ и „Југоросгаса“, а затим и „Југоросгаса“ и нашег јавног предузећа за транспорт овог енергента, потписани су у среду, па ће просечна цена гаса који долази од Руса бити 370 долара за 1.000 кубних метара.

– Омогућили смо Србији преференцијалну цену гаса јер је она наш стратешки партнер у енергетици – рекао је Алексеј Милер, председник Управног одбора „Гаспром експорта“. – Управо је овај уговор одговор онима који су се питали зашто са „Гаспромом“ потписати дугорочну везу, када гас може да се купи и на спот-тржишту. На овим тржиштима, гас сада кошта 800 долара за 1.000 кубика.

Милер је додао да је Русија са Србијом у протеклом периоду остварила бројне успешне пројекте. Међу њима су сарадња на подземном складишту гаса Банатски двор, у „Нафтној индустрији Србије“ и на „Јужном току“, за који је обим инвестиција 1,7 милијарди евра.

– Гас ће „Јужним током“ доћи до бугарске обале у децембру 2015. године, а испоруке овог енергента Србији ће почети 2016. године – навео је председник УО „Гаспрома“. – Обим гаса који ће протицати „Јужним током“ већи је од оног који је предвиђен дугорочним уговором. Планирана је испорука Србији од 1,5 милијарди кубика годишње, а у оквиру „Јужног тока“ 3,9 милијарди.

УСПЕХ
НИС-„НАФТНА индустрија Србије“, наше заједничко предузеће, остварила је задивљујуће резултате – објаснио је председник УО „Гаспрома“. – Чиста добит је порасла седам пута, а дуг смањен чак 60 одсто. Инвестиције у НИС досада су достигле две милијарде евра, а према Милеровим речима, наредних година стићи ће још три милијарде евра.

Представник руске гасне компаније је најавио и изградњу гасних централа у Србији, које ће добијати гас по преференцијалним условима и из којих ће се струја производити по нижим ценама од садашњих. Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да су односи наше земље са „Гаспромом“ од виталног значаја за свеукупни развој привреде.

– Наш интерес је да гас буде што јефтинији и да се флексибилно испоручује – истакао је Дачић.

– Зато је ово међу најповољнијим уговорима у свету. Тек ћемо расправљати о могућности испоруке гаса по повољнијим ценама за наша велике индустријска постројења, попут „Азотаре“, „Петрофемије“, комбината у Кикинди. Изузетно је важно и што ће домаће фирме учествовати у изградњи Јужног тока.

Алексеј Милер у среду се састао и са председником Србије Томиславом Николићем и првим потпредседником Владе Александром Вучићем.