Прочитај ми чланак

СРБИ КУПУЈУ НЕКРЕТНИНЕ У ГРЧКОЈ: Квадрат стана у Солуну јефтинији него у Београду

0

Интересовање грађана Србије за куповину некретнина у Солуну расте последњих година, а исти тренд бележи се и овог пролећа.

Много је разлога због којих се наши грађани одлучују за куповину станова у Грчкој.

– Интересовање траје последњих неколико година због прихватљивих цена које су најниже још од велике економске кризе. Наши грађани желе да обезбеде себи некретнину и тако релативно јефтино летовање наредних година. Такође, неки купују станове за своју децу која студирају у Солуну. Наравно, куповина може бити и веома добра инвестиција, јер се уложен новац може вратити кроз издавање – кажу за „Блиц“ у Генералном конзулату у Солуну.

У нашем конзулату немају тачну евиденцију о томе колико грађана Србије се одлучило на овакву инвестицију, јер се уговори раде појединачно и нико није у обавези да о томе обавештава наше представништво.

Осим Срба, станове и апартмане у грчким летовалиштима масовно купују и Руси, Бугари и Кинези, а од прошле године примећен је чак и раст купаца из Турске.

Цена некретнина у Грчкој су изразито повољне, па тако станови у Солуну спадају у оне јефтиније, а у огласима има доста некретнина које се пордају на острву Крф. Тако се на пример, стан од 70 квадрата у Солуну продаје за невероватних 24 хиљаде евера. Стан од 42 квадрата на Крфу је мало скупља варијанта и износи равно 50.000 евра. Међутим, за 15.000 евра може се купити и 67 квадрата у Солуну, а нешто скупља је гарсоњера од 22 квадрата на Олимпијској обали, и износи 22.000 евра. Понуду некретнина у Грчкој можете видети и ОВДЕ.

Адвокат из Солуна Димитрис Билис, који говори српски језик и који често посредује при куповини станова између Грка и Срба, објашњава који је пут до некретнине на обали грчког мора.

Провера некретнина

Он каже да своје клијенте из Србије саветује да прво провере легално стање стана пре било ког давања аванса.

– После провере клијентима отварам порески грчки број – такозвани АФМ (српски ПИБ), затим уз координацију са нотаром спремам и улажем за купца пореску пријаву, плаћам порез на купопродају, вадим оверену пореску пријаву, спремам са нотаром купопродајни уговор и такође вршим услугу тумача-преводиоца током потписивања уговора тако да купац не мора посебно да плаћа услугу превођења – објашњава Билис за портал „Грчкаинфо“.

Осим тога, наставља он, потребно је припремити уговор преведен на српски језик, укњижбу некретнине код надлежног катастра и пријављивање на име купца купопродају на пореском сајту Грчке (Е 9 образац).

На које замке треба обратити пажњу

Овај адвокат саветује купце из Србије да не купују стан пре претходне провере и да не журе. Треба да воде рачуна о томе да поједини препродавци станова (који нису легалне агенције) убрзавају купце да потпишу купопродајни уговор у року од недељу или 15 дана, по принципу „дођи-купи-изволите следећи“.

– Тада се купцима пре потписа уговора сакрива чињеница о неком недостатку некретнине, а то се сазнаје тек касније када више ништа не може да се промени и исправи по том питању. Лично проверам сву папирологију стана пре купопродаје, како ону из катастра тако и ону повезану са дозволом изградње стана или куће. Али за то треба времена – каже он.

Такође и продавцу треба времена да спреми сву неопходну папирологију како треба. Због тога не треба журити и очекивати да се купопродаја реализује у року од само пар дана.

Пореске олакшице

Купци из Србије треба да знају да као грађани из иностранства имају пореску олакшицу и плаћају само ванредни порез својине некретнине, такозвани порез ЕНФИА преко обрасца Е 9, а не плаћају паушални порез својине преко обрасца Е 1, који плаћају остали становници Грчке.

Порези на годишњем нивоу нису велики и износе најчешће 3 до 4 евра по квадратном метру стана.

Продужење боравка у Грчкој

Када купе стан у неком од летовалишта Грчке, наши грађани и даље имају право да у овој земљи бораве 6 месеци годишње, односно највише 90 дана везано. Адвокат Билис међутим каже да не постоји могућност да се то промени.

– Нажалост за сада не постоји могућност да се овај рок продужи. Само у случају да неко купује некретнину чија вредност је минимум 250.000 евра, онда купац може да уложи молбу за дозволу боравка у Грчкој на пет година. Постоји могућност дозволе боравка у Грчкој на две године, која може после да се продужи, али је потребно да купац положи депозит на грчки банкарски рачун у висини од 48.000 евра – истиче Димитрис Билис.