Прочитај ми чланак

Синдикати: Цела Србија од четвртка у штрајку

0

SINDIKATI-PROTEST-1507-2014_620x0

Штрајк почиње у четвртак, 17. јула, а како се наводи, требало би да траје све до повлачења из скупштинске процедуре предложених изменама и допунама закона о раду и пензијско-инвалидском осигурању.

У одлуци достављеној медијима се наводи да се штрајк испољава престанком рада на месту рада на коме су запослени и протестним окупљањем.

Штрајкачки одбор, који чини 19 чланова Савеза самосталних синдиката Србије и УГС Независност, радиће у службеним просторијама на Тргу Николе Пашиће.

Наводи се и да су председници и главни повереници синдикалних организација Самосталног синдиката и УГС Независност дужни да обезбеде прекид рада запослених на радним местима и организују долазак запослених у Београд.

Одлуку о генералном штрајку су донели Веће и Председништво СССС и Главни одбор Независности а због, како се наводи, чињенице да је Влада Србије предложене законске измене усвојила без поштовања законске процедуре.

Министар за рад запошљавање и социјалну политику Александар Вулин оценио је да синдикати најавом да ступају у генерални штрајк показују више тврдоглавост него разум као и да се таквим понашањем „копају ровови“.

Вулин је новинарима у парламенту где је у току расправа о предложеним изменама закона о раду и ПИО рекао да сматра да треба ићи путем договора и да синдикати треба да размишљају о томе да ће владајућа већина и сутра бити овде и да треба донети законе и о социјалном предузетништву, социјално економском савету, о штрајку, синдикатима…

 

ОБАРАМО ЗАКОНЕ НА РЕФЕРЕНДУМУ

Председник СССС Љубисав Орбовић претходно је најавио да ће у четвртак бити одржан генерални протест запослених из целе Србије испред Дома народне скупштине.

Орбовић је најавио да ће почети прикупљање потписа за референдум о повлачењу владиних Предлога измена Закона о раду и пензијско-инвалидском осигурању.

Како је навео неопходно је прикупити 100.000 потписа, али очекује да ће у веома кратком року прикупити пола милиона.

Орбовић је то рекао испред седишта тог синдиката на тргу Николе Пашића где су се окупили радници из предузећа у реструктурирању и чланови СССС и УГС „Независност“ који су потом прошетали улицом краља Милана до седишта Министарства привреде.

Тај скуп је, како је истакао, био планиран још пре две недеље и није повезан са предложеним изменама Законом о раду, али ће се, како је рекао, окупљање радника из предузећа у реструктурирању, који зеле да искажу незадовољство, наставити и наредних дана испред Министарства привреде.

Орбовић је рекао да има информацију да ће Скупштина убрзати своје активности и да ће поменуте законе о раду и пензијско-инвалидском осигурању усвојити већ сутра и додао да ће радници данас предати захтеве Скупштини Србије да се та два закона повуку из процедуре.

„Не знамо чему толика брзина, то су системски закони који говоре о данашњици, али и о будућности и нико није имао право, ма колико да има посланика у парламенту, да на овај начин доноси ове законе“, поручио је Орбовић и нагласио да је морао да се настави дијалог са синдикатима и јавна расправа о тим законима.

Он је најавио да ће на генерални протест у Београду у четвртак доћи радници из целе Србије и чланови других синдиката, као и они на које се, како тврди, врше велики притисци, а који су против доношења ових закона. То, додао је, неће уплашити раднике Србије.

Синдикални лидер је рекао да овакав начин доношења два системска закона није забележен нигде у свету.

Он је казао да су покушали да разговарају са представницима власти и да на демократски начин реше неспоразуме, али да то није успело „јер неко хоће да покаже колико је моћан, а колико је народ небитан“.

На питање како оцењује нападе на њега и синдикалне водје да се боре за своје интересе, Орбовић је рекао да је то „глупост и безобразлук“