Прочитај ми чланак

РУСКИ „ВЗЉАД“: У „гасном рату“ против Русије појавиле се прве издајице (видео)

0

azerbedzanski gasovod

Разочаравајућа вест за Русију, вест у којој је интересантна само једна ствар – у „гасном рату“ против Русије појавио се први изданик. Према добијеним информацијама, Србија је одлучила да се придружи антируском демаршу.
 
Скупштина Србије је усвојила предлог закона о Трећем енергетском пакету ЕУ. Ако буде усвојен, Србија ће се приближити Европској унији, која ће убрзати процес приступања.
 
За Русију је такав поступак Србије као издаја. И са Јужним током је све било лагање, бацање прашине у очи. Приступање Трећем енергетском пакету ће омогућити либерализацију да би се тржиште гаса и струје отворило страним компанијама.

И још један занимљив податак о испорукама гаса Србији према предлогу закона: добављачи гаса не морају да региструју компанију у Србији, а њихов избор биће на потрошачима.
 
Све што је повезано са изградњом Јужног тока и све што је бранило да се подржи руски пројект било је ради тога да би ступио Трећи енергетски пакет.

Иако Београд поступке  Србије објашњава немогућношћу реализиције „Јужног тока“ у стварности ситуација изгледа другачије. Српски премијер отворено изражава спремност да се Србија придружи пројекту гасовода из Азербејџана, за који лобирају Европска унија и САД, супротстављајући се руском гасном пројекту. Српски премијер при томе наглашава стратешки циљ Србије – европски пут, пише „Взљад“.

Извор:    eer.ru
Превод: Србин.инфо