Прочитај ми чланак

Робин Худ разоткрио тајне швајцарске банке, мафијашке, тајкунске рачуне …

0

Robin-Hud-ili-Erve-Falsijani-foto-REUTERS(Политика, фото Ројтерс)

Информатичар Ерве Фалсијани помогао је шпанским и француским порезницима да врате стотине милиона евра у буџет.

У Шпанији је јунак, а у Швајцарској криминалац

Нова врста Робина Худа, способног да информатичким вештинама разоткрије стотине хиљада швајцарских рачуна и помогне порезницима да напуне испражњење буџетске касе, посвађала је ових дана правосуђа Шпаније, Швајцарске и Француске.

Изручење Ервеа Фалсијанија (40), који има италијанско и француско држављанство, потражују швајцарске власти зато што је 2008, када је био запослен као информатичар у швајцарском огранку ХСБЦ банке, пренео на свој лаптоп детаљне податке о најимућнијим штедишама из разних земаља чланица ЕУ.

Откад је провалио у најбоље чувану европску „Аладинову пећину”, Фалсијани је сарађивао са француским, шпанским и италијанским властима, омогућивши им да открију неке од најмоћнијих клијената и од њих узму оно што следује држави. Убеђени да је њихово благо под швајцарским катанцем недодирљиво, белосветски тајкуни, нарко-трафиканти и перачи новца устремили су се на неухватљивог Робина Худа. Истовремено, швајцарска држава оптужила га је за индустријску шпијунажу и издала за њим међународну потерницу.

Како се и где све скривао није познато, али се зна да је у јулу прошле године барком допловио из Француске у Барселону, где је ухапшен. Тада су му америчке обавештајне службе јавиле да му је живот угрожен и да је најбоље да отпутује у Шпанију где ће се наћи на сигурнијем тлу, рекао је пре недељу дана Фалсијани у ексклузивном интервјуу за мадридски „Паис”.

Тако је и било. Шпанци су га ухапсили, обавезни да се држе међународних споразума, али се Фалсијани осећао „сигурније у затвору него на слободи”, објаснио је новинарима.

Потом је пуштен на привремену слободу, али су га шпанске власти добро чувале. Нико се није плашио да ће побећи, јер он више није имао где да се склони а да за то не сазнају разбеснели клијенти швајцарске банке.

Ових дана Фалсијани је изашао пред државног тужиоца како би се одлучило да ли да га Шпанија изручи Швајцарској где га чека суђење и затвор. Појавио се измењеног личног описа: залепио је бркове и браду, набавио тешке наочарске оквире. Суђење је завршено њему у корист, што није никакво чудо. Захваљујући помоћи Фалсијанија, правдају се шпанске власти, држава је успела да на име ненаплаћених пореза и казни наплати 260 милиона евра, да разоткрије фискалне бегунце и заплаши друге који још нису откривени.

Сем званичним органима Шпаније, Француске, и другим земљама ЕУ, Фалсијанијеви подаци нису послужили ниједном појединцу или сумњивој организацији. Овај млади човек сведочи како је дошао на идеју за своју робинхудовску акцију. Када је радећи у банци схватио да она, држећи се својих правила, практично подстиче фискални криминал, предложио је да изради нови информациони систем како би се оваква пракса избегла. Његови претпостављени су то одбили.

Зна се да је у Француској, где је живео неколико година, после одласка из Швајцарске, податке из свог лаптопа понудио тужиоцу у Ници.

Полицијска истрага не би могла да се обави да није било свесрдне и стручне Фалсијанијеве помоћи. Јер подаци са његовог рачунара били су такође шифровани и обезбеђени. Постоји и једна друга база података која се не налази на истом месту. Само када се ове две рачунице уклопе, што без oвог Робина Худа не може да се деси, из рачунара се добијају имена и презимена стотина хиљада пореских прекршилаца.

Очито свестан да је његова борба данас ретка и храбра, Фалсијани је на суду у Шпанији одржао и завршни говор.

„Борба против финансијских малверзација, по мом личном убеђењу, морала би бити суштина свих демократских држава. Та битка је почела да се води у банкарским здањима и у државним органима. Потребно је да државе открију и објасне акције које су предузеле, како би се видело да то нису само празне речи и декларације”, рекао је он.

Робин Худ на крају неће бити изручен Швајцарској, већ ће, уколико се за тим укаже потреба, сарађивати не само са државним органима чланица ЕУ. Он је спреман да помогне и Берну, да би се бар у европским пореским рајевима избегле махинације, иако је то можда теже када је реч о оним прекоокеанским.

Шпанско правосуђе нашло је правно објашњење за одлуку да Фалсијанија не изручи Швајцарској. По ноти упућеној Берну испоставља се да је по шпанским законима осумњичени учинио дело које у Шпанији није кажњиво: обелоданио је пореским властима злоупотребе и лажирање података. То што је прекршио правила банкарских корпорација, за Мадрид је безначајно.