Прочитај ми чланак

„Решићемо са Русима пре него што Медведев стигне“

0

"Руски кредит од 800 милиона долара моћи ћемо да користимо и након одобреног рока, а нови ће бити уговорен до посете премијера Русије Дмитрија Медведева Србији."

zorana mihajlovic

– До доласка Медведева министарства финансија Србије и Русије требало би да усагласе продужење руског кредита – рекла је потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић одговарајући на питања новинара у Влади Србије.

Првобитни рок за повлачење руског кредита био је до краја 2017, а Министарство грађевинараства, саобраћаја и инфраструктуре најавило је да ће коришћење руског кредита бити продужено за још четири године, односно до краја 2021.

Михајловићева је казала да су до сада потписани анекси уговора за пројекте вредне 760 милона долара, као и да је до сада повучено 40 или 45 одсто средстава руског кредита, пошто још нису завршени поједини пројекти.

Руски кредит требало би да покрије модернизацију и градњу Панчевачке пруге, шест деоница на Коридору 10, обнову барске пруге од Ресника до Ваљева, пругу Стара Пазова – Нови Сад и пројектовање новог Диспечерског центра за управљање железничким саобраћајем у Србији, као и набавку 27 нових дизел-моторних возова из Русије.

Михајловићева је подсетила да је модернизација Панчевачке пруге при крају, да је завршена модернизација три северне деонице на Коридору 10, као и да је почела модернизација три јужне деонице и обнова Барске пруге од Ресника до Ваљева, а у току је и испорука нових руских возова.

Руски кредит се продужава, како је раније најављено, због комплексности извођења радова на прузи Стара Пазова – Нови Сад пошто ће се инфраструктурни објекти на тој деоници – тунели и мостови, градити најмање четири године.