Прочитај ми чланак

Распад Европске уније: Немци беже у Турску, Шпанци у Латинску Америку

0

Након Шпанаца и Португалаца који за бољим животом одлазе у Латинску Америку, однедавно и најбоље стојећа европска економија почиње губити своје становништво.

Немачка новина Bild Zeitung указује на нови тренд у Немачкој – учење турског језика. Бум потражња за турским евидентирају елитне школе у Берлину и центри за стране језике на свим универзитетима у Немачкој. Док се Европска унија суочава са рецесијом, а Немачки БДП бележи у 2012. раст од мршавих 0,5%, Турска бележи четвороструко боље резултате.

У 2011. турски је БДП нарастао за невероватних 11%. Због тога се Немачка суочава с обрнутим трендом него што је био протеклих година, одласком странаца, али и домаћег становништва у потрази за бољим животом.

Млади беже из ЕУ у Турску, Бразил, Аргентину …

Подаци показују да се чак 57% Турака жели из Немачке вратити у Турску, да 5000 немачких фирми желе улагања у Турској. У октобру 2010. године немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да мултикултурализам није успео. Демографска депопулација у Европи према  P. Buchananu довешће до смрти Запада. То потврђују све веће фрустрације како усељеника, тако и домаћег становништва у земљама чланицама ЕУ.

 Мексиканци из САД-а по посао иду кући, Шпанци масовно хрле у Латинску Америку

У Шпанији, где је стопа незапосленост прешла 26%, све више младих одлази у Латинску Америку у потрази за послом. За разлику од Европе, Аргентина, Бразил и друге јужноамеричке државе бележе импресивне стопе раста.

С друге стране, број незапослених у 17-чланој еврозони, чије становништво досеже приближно 330.000.000, у новембру је достигао готово 19.000.000, при чему се ‘војска’ незапослених само у протеклих годину дана повећала за даљих више од 2.000.000, показују подаци Еуростата .

Милиони незапослених више не верују у ЕУ

Иако је број незапослених у 27-чланој ЕУ у новембру први пут премашио 26.000.000, јаз међу земљама еврозоне и другим чланицама ЕУ-а све се више продубљује, с обзиром да се стопа незапослености у читавој Унији задржала на 10,7%. У протеклих годину дана број незапослених увећан је за додатних 2.015.000 у еврозони и за 2.012.000 у ЕУ, наводи се у саопштењу Евростата.

Поређења ради, у новембру 2011. стопа незапослености у еврозони износила је 10,6% ау ЕУ 10%, показују подаци тога уреда. Највишу стопу незапослености у ЕУ, од 26,6%, у новембру 2012. забележила је Шпанија, снажно погођена колапсом тржишта некретнина и лошим банковним зајмовима.

У стопу је следи Грчка, са стопом незапослености од 26% у септембру 2012. . Не чуди стога што све више (младих) људи своју будућност не види унутар Европске уније већ им Турска представља бољи избор.

 

(Дневно)