Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ ИСПРЕД ВУЧИЋЕВИХ ВРАТА: Баку са кћерком и двема унукама избацили на улицу

0

Добрила Петровић, наша суграђанка и саборкиња, од понедељка 30. септембра у 8ч мирно ће протестовати испред зграде Председништва, у покушају да привуче пажњу Председника републике, након што је изостала реакција сваке институције на нивоу Града Београда и Републике Србије која је могла да допринесе решавању стамбеног питања породице Петровић која је неправедно избачена на улицу.

Добрила Петровић је, заједно са својом ћерком Снежаном и двоје малолетних унука, избачена из свог стана у октобру 2017. године упркос чињеници да је имала статус заштићеног станара. У избацивању породице са двоје малолетне деце на улицу учестовало је преко 30 припадника полиције. Социјални радници су претили да ће децу Добрилине ћерке Снежане послати у прихватилиште, уколико не напусте стан у коме су породично живели више од пола века. Након вишечасовног притиска, породица је била приморана да напусти стан.

Будући да је ово било прво исељење које је одјекнуло у медијима јер се у Његошевој 65 окупило више од 100 грађана који су извршитељки и полицији пружали отпор преко 12 сати, владајућа странка је одлучила да изиграва спасиоца у кризи коју су сами произвели својом политиком. Општински одбор СНС-а је објавио у свим медијима да на годину дана покрива трошкове станарине породице Петровић у изнајмљеном стану, што је породица била принуђена да прихвати јер нису имали средства којим би могли да покрију трошкове становања. Осим што су избачени на улицу, породица Петровић је принуђена да плати трошкове исељења који износе 11 хиљада евра. Извршитељка Мирјана Димитријевић наплаћује тај трошак преко рачуна на који Добрила прима пензију, и истовремено одбија да достави спецификацију трошкова. То значи да је четворочлана породица препуштена сама себи и да њихове егзистенција зависи од помоћи блиских људи.

Од тренутка избацивања на улицу до данас, институције су једноставно одбиле да се баве решавањем проблема ове породице. Добрила се обратила на следеће адресе: Министарство правде, Секретаријат за имовинске и правне послове, Секретаријат за социјалну заштиту, Генерални секретаријат председника републике, Канцеларија за људска и мањинска права, Министарство за рад, запошљавање и борачка питања, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Одбор за људска и мањинска права Народне скупштине, Одбор за просторно планирање, саобраћај, инфораструктуру и телекомуникације, Заштитник грађана, Канцеларија Савета Европе Београд, Високи савет судства, Управа за заједничке послове републичких органа (дописи Николи Селаковићу и Зорани Михајловић). Хладнокрвни одговори Градске управе су да би било најбоље да Добрила Петровић и њена ћерка оду у Прихватилиште за одрасле, а деца у Прихватилиште за децу. Током априла, након случајног сусрета на улици, градоначеник Зоран Радојичић је, заједно са службеницама свог кабинета, обећао да ће контактирати Добрилу како би се видело шта су могућа решења за постојећу ситуацију, али се то до данас није догодило.

Добрила Петровић и њена кћерка Снежана су само једне у низу самохраних мајки које су, након избацивања на улицу, приморане да се сналазе како знају и умеју због тога што систем нема (нити жели да има) одговор на питање ГДЕ ДА, ПОСЛЕ ПРИНУДНИХ ИСЕЉЕЊА, ИДУ ЉУДИ КОЈИ НЕМАЈУ ГДЕ?