Прочитај ми чланак

ПОЗИВ ДА СЕ НЕ КУПУЈЕ ХРВАТСКА РОБА, а све су трговине хрватске!

0

Национална организација потрошача Србије позвала је потрошаче да због најновијих мера Хрватске приликом куповине робе предност дају домаћим производима.

Та организација је позвала потрошаче да „још једном размисле“ при куповини робе пореклом из увоза и Хрватске, а како би се сачувала домаћа производња и заштитили српски пољопривредни произвођачи.

Реч је о одговору Хрватској која је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници и уз то за 22 пута повећала таксе при увозу ових производа из земаља које нису чланице ЕУ, што се односи на Србију.

Овај позив Националне организације потрошача је на месту и за похвалу, али он не вреди много када се у обзир узме чињеница да су готово све трговине у Србији заправо хрватске или у „најбољем“ случају из земаља Западне Европе!

Уместо да афирмише развој домаћих трговина и продају домаћих производа, Србија је дошла у ситуацију да плаћа и стимулише отварање страних трговина (најчешће из Хрватске и других земаља ЕУ), даје им разне бенефите, а српске трговце саплиће и спречава их да равноправно учествују у тржишној утакмици.

Додатни проблем је што су од 2000. године многе успешне домаће прехрамбене фирме поклоњене управо хрватским компанијама, па и када купујемо „домаће“, заправо купујемо хрватско.