Прочитај ми чланак

ПОТВРЂЕНО: Лежиште код Бора међу најбогатијим на свету!

0

Канадска компанија "Невсун" у доњој зони лежишта "Чукару пеки", код Бора, пронашла је, по прелиминарним резултатима, резерве од скоро 14 милиона тона бакра и близу 300 тона злата – чиме је потврђено да је у питању један од најбогатијих депозита тих метала на свету.

Претходно је ова компанија, у горњој зони лежишта „Чукару пеки“ већ утврдила резерве од близу 900 хиљада тона бакра и скоро 70 тона злата. Шта се, заправо, крије под земљом у овом делу Србији најречитије говори податак да је, за протеклих 110 година, у Рударско-топионичарском басену „Бор“ ископано око пет милиона тона бакра и близу 200 тона злата.

Канађани су, прелиминарно, установили да се на великим дубинама лежишта „Чукару пеки“ налазе резерве од 1,7 милијарди тона руде. По садашњим ценама, реч је о налазишту вредном више од 100 милијарди долара.

„Невсун“, који у доњој зони лежишта „Чукару пеки“ има уговор о заједничком улагању са америчком корпорацијом „Фрипорт МекМоран“, недавно је почео са изградњом истражног нископа, што представља први корак ка отварању новог рудника, чије се отварање очекује 2022. године.

– Доња зона је високо међу светским порфирским наслагама тонажом и оценом. Наставиц́емо да радимо са „Фрипортом“, како бисмо утврдили следец́е кораке за унапређење доње зоне – рекао је извршни директор „Невсуна“ Питер Кукиелски.

Шведска компанија „Лундин“ и канадски „Еуро сун“ понудили су борду директора „Невсуна“ 1,5 милијарди долара за куповину те компаније, која, уз истражно право у Србији, поседује и рудник цинка „Биша“ у афричкој „Еритреји“. Та понуда је, међутим, одбијена, јер је оцењено да „одражава стратешку вредност базе имовине Невсуна“.

С друге стране, М & Г Инвестмент Манагемент, који је други по броју акција у „Невсуну“, оценио је да је понуда за преузимање компаније од „Лундина“ и „Еуро Суна“ изгледа „прилично фер“.

– „Невсун“ би требало да се у потпуности ангажује са „Лундин Минингом“ и „Еуро Сун Мининг“ и покренуо потпуну продају – рекао је Јамие Хорват, директор глобалних акција у М & Г Инвестмент Манагемент, који поседује 9,5 одсто „Невсуна“.