Прочитај ми чланак

Порука Србији: Промените политику, оживећемо Јужни ток

0

Највећи руски произвођач гаса Гаспром је спреман да у кратком року одмрзне пројекат гасовода Јужни ток, у случају да дође до промене политичког окружења.

juzni tokГаспром је уверен да би преговори о финансирању пројекта Јужни ток могли бити брзо обновљени, изјавио је заменик председника Управног комитета Гаспрома Андреј Круглов.

Истовремено, први заменик финансијског директора Гаспрома Игор Шаталов каже да је пројекат изградње гасовода Турски ток спреман за привлачење пројектног финансирања. 

– Руска страна је створила капацитете за реализацију ових пројеката. Они се тренутно делимично користе за снабдевање гасом потрошача у Краснодарском региону и у јужним подручјима, док је остатак капацитета замрзнут. У случају промене политичке ситуације и доношења одлуке о обнављању пројекта – било Турског тока или Јужног тока – капацитети могу бити искоришћени за њихову реализацију у кратком временском периоду –  изјавио је он. 

Круглов се, такође, осврнуо на пословне активности Гаспрома, наводећи да не постоје никакве опасности по пословање компаније због Брегзита. 

Гаспром ће, како додаје, смањити трошкове у овој години за 15,3 милијарде рубаља (237 милиона долара), након што је у 2015. години уштедео 18 милијарди рубаља (279 милиона долара).