Прочитај ми чланак

Поређење: Ево које су цене меса у Србији и региону

0

Месо се због сталног поскупљења све ређе налази на нашим трпезама и све чешће је луксуз. Упоредили смо цене меса у Србији у региону - разлике можда и нису драстичне, али оно што јесте проблематично су српске плате. Просечна зарада у односу на нашу једино је мања у Босни и Херцеговини. Зато месо који Срби себи могу да приуште на крају не може да се пореди са оним у комшилуку.

У српским маркетима једна од најскупљих врсти меса је јунећа плећка. Тако је за килограм овог меса потребно издвојити око 1.200 динара.

Скоро дупло јефтинији је пилећи филе, који потрошачи плаћају у просеку 670 динара. Када су у питању батак и карабатак, за килограм овог дела пилета потребно је издвојити око 400 динара.

Уколико одлучите да за породични ручак припремите свињски бут, за килограм овог меса припремите 600 динара.

Босна и Херцеговина

У суседној Босни и Херцеговини килограм јунече плећке кошта исто колико И у Србији – 1.200 динара. Иста је и просечна цена свињског бута – 600 динара.

Нешто јефтинији је пилећи филе, за чији килограм је потребно издвојити око 660 динара, док су пилећи батак и карабатак нешто скупљи него у Србији, те коштају у просеку 450 динара.

Црна Гора

Просечне цене различитих врста меса у Црној Гори варирају у односу на Србију – неке су знатно ниже, док постоје и врсте меса које црногорски потрошачи плаћају више од нас.

Тако су јефтинији јунећа плећка и свињски бут. Килограм јунеће плећке у црногорским маркетима кошта 940 динара, док је за исту количину свињског бута потребно издвојити у просеку 470 динара.

Пилеће месо је скупље у односу на Србију, те килограм пилећег филеа кошта 980, а просечна цена батака с карабатком је 540 динара.

Северна Македонија

Једина од врста меса чије смо цене поредили, а која је у Северној Македонији скупља него у Србији јесте свињски бут. Килограм овог меса потрошачи плаћају 650 динара.

С друге стране, за килограм јунеће плећке потребно је издвојити 1.000 динара, док је пилеће месо знатно јефтиније. Тако за килограм филеа купци плаћају око 450 динара, а за батаке за карабатком 260 динара.

Хрватска

Килограм јунеће плећке у Хрватској знатно је јефтинији него у Србији, те кошта 830 динара. Јефтинији су и батак и карабатак, а за килограм овог меса Хрвати издвајају у просеку 330 динара.

С друге стране, скупљи су пилећи филе и свињски бут – филе можете купити по просечној цени од 860 динара, док у хрватским маркетима килограм свињског бута кошта око 900 динара.

Зашто је месо скупо?

Као један од разлога који стручњаци наводе јесте Уредба о ограничењу цена основних животних намирница, која је на снази још од новембра прошле године. Када је месо у питању, цена свињског бута на истом је нивоу већ седам месеци, те продавци повећавају цене осталих месних производа.

Како објашњава Зоран Матијевић из индустрије меса „Матијевић“, на раст цена највише утичу све скупљи инпути који улазе у сам процес производње.

„Тачно је да је месо поскупело, али не онолико колико су поскупели инпути за сточну храну. Ипак, продавци се труде да максимално регулишу ту цену јер су свесни да када се цена меса повећава, потражња се смањује. Јасно је да су овде сточари у најнезахвалнијој позицији од свих“, рекао је Матијевић.

Стога, тренутно нема назнака да ће месо у скоријем периоду појефтинити.

Ко може да купи највише меса?

Иако су поједини прехрамбени производи, укључујући и одређене врсте меса, у региону јефтинији него у Србији, заправо је важније колико тога можете да купите на месечном нивоу.

Ту се Србија не може похвалити, с обзиром на то да мању просечну плату, пензију и минималац примају само држављани Босне и Херцеговине.

Тако је највиша просечна плата у региону у Хрватској, где износи више око 115.000, док је најнижа у БиХ, где је око 62.000 динара.