Прочитај ми чланак

Половина привредника спрема отказе

0

 

Београд — Преко 50 одсто привредника у Србији сматра да ће у наредних годину дана, због пада промета роба и услуга, бити приморани да смање број запослених.

 Привреднике највише оптерећују високи порези и доприноси на зараде, обавеза уплате ПДВ пре него што фирме наплате своја потраживања, велики број парафискалних намета и њихова висина, велика бирократија и високе камате на кредите и позајмице, показује анкета коју је међу 712 малих, средњих и великих предузећа спровела Унија послодаваца Србије.

 Чак 12,8 одсто анкетираних навело је да размишља да затвори своје предузеће уколико се ситуација на тржишту, као и услови пословања, не поправе у наредних годину дана.

 Дугови у привреди се и даље нагомилавају па је тако анкета спроведена у 712 малих, средњих и великих предузећа у Србији показала да су те фирме за 1,12 милијарди евра задуженије него у јуну 2011. године.

 Дугови су нарасли због нових кредита и позајмица, нагомилавања камата и пенала на старе дугове. Свако треће предузеће има дуг који је просечно 14 пута већи од његовог укупног оснивачког и обртног капитала, навео је УПС.

 Просечни рокови за наплату потраживања су додатно продужени на 134 дана, док су у последњих годину дана ова предузећа за 2,4 одсто смањила број запослених.

 Привредници сматрају да је пожељно смањити број бирократских процедура у комуникацији са пореском управом, фондовима обавезног социјалног осигурања, агенцијама и другим државним институцијама, а посебан акценат ставили су на сузбијање корупције у области добијања грађевинских дозвола.

 Унија послодаваца Србије, имајући у виду целокупно стање у привреди, наводи уз алармирајуће податке да оно „изискује неодложне промене економске политике, растерећење пословања и увођење реда у националну економију”.

 Танјуг