Прочитај ми чланак

„ПИШАЊЕ“ ПО НАРОДУ: Јоргованка с платом од 700.000 се жали на поскупљења

0

Централна банка Србије учиниће све да се не дође до велике инфлације у нашој земљи, поручила је гувернерка.

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић изјавила је да поједини трговински ланци користе привремени раст инфлације и неоправдано и вештачки подижу цене и поручила им да морају да буду свесни да то може да им се врати као бумеранг.

Табаковићева је, одговарајући на питања новинара у НБС, где је представљен новембарски извештај о инфлацији, казала да је 31. октобра купила кафу „стронг“ од 200 грама која је коштала 239 динара и показала тај рачун, наводећи да је после само две недеље та иста кафа коштала 369 динара динара.

Толико поскупљење је недопустиво, нагласила је Табаковић.

Каже да је затим анализирала цене тог производа у трговинским ланцима са њихових сајтова и утврдила да се крећу од 234 до чак 374 динара.

„Користе психолошки моменат и нису свесни да тренутна корист производи много већу штету. Они који овако “лове у мутном“ покушавају да створе спиралу инфлације“, рекла је Табаковић.

Истиче да поједини трговци посматрају ову ситуацију са инфлацијом себично и не схватају то може да буде „један бумеранг који ће им се вратити кроз неоправдано повећану цену сировина“, као и да могу да остану без купаца.

Гувернерка је рекла да НБС не занемарује утицај психолошког момента, али да га нити потцењује нити прецењује, с обзиром да се у централној банци инфлацијом баве људи који имају искуства са хиперинфлацијом коју је наша земља имала деведесетих година.

Подсетила је да је држава реаговала и са ограничавањем цене хлеба.

Табаковић каже да се скоро све земља света плаше инфлације, пошто је она код многих већа него у претходним деценијама.

„У свим земљама постоји тај страх, али важно је не подлегати паници“, рекла је гувернер НБС и поручила да ће централна банка Србије учинити све да се не дође до велике инфлације у нашој земљи.