Прочитај ми чланак

ОТВАРА СЕ рудник злата у Србији?

0

Рудник бакра и злата, који се налази седам километара од Бора, биће отворен 2021. године. А за његово потпуно стављање у функцију биће потребно инвестирати око 1,5 милијарди долара.

Ово су резултати прелиминарне економске студије изводљивости, коју је објавила канадска рударска компанија „Невсун“, у чијем је власништву копмплетна горња зона налазишта код Бора.

По тој студији, рудник би требало да се, подземним путем, експлоатише наредних 15 година, и за то време би се одатле добило око милион тона бакра и близу 70 тона злата, вредности веће од 12 милијарди долара.

Реч је о лежишту које садржи 2,6 одсто бакра, 1,65 грама по тони злата и 0,13 одсто арсена.

Примера ради, у РТБ Бор експлоатишше се руда са 0,2 одсто бакра, што значи да је налазише Канађана више од 10 пута богатије од оног у РТБ.

Канађани, у чијем је власништву рудник цинка „Биша“ у афричкој држави Еритреји, били би у обавези да упосле домаћу радну снагу, држави плаћају 15 одсто на име пораза и још пет процената „ројалти“ таксе, односно накнаде за коришћење минералних сировина.

Поред тога, „Невсун“, у кооперацији са америчком компанијом „Фрипорт“ (која је једна од највећих рударских компанија на свету), наставља и са геолошким истраживањима доње зоне налажишта Чукару Пеки, које се налази на већој дубини од горњег слоја и где се претпоставља да су рудне резерве далеко богатије.

Такође, канадска компанија, у сарадњи са мултинационалном компанијом „Рио Тинто“, највећом фирмом те врсте на свету, која ускоро треба да отвори рудник бора и литијума код Лознице, наставља и геолошка истраживања на још неколико истражних поља, која се „наслањају“ на Чукару Пеки.