Прочитај ми чланак

ОНО КАД ПАПА „СРПСКО“ РЕКЛАМИРА, па Амери откаче!

0
PAPA I FICA

фото: Танјуг/АП

Амери полудели за српским „фијатом“! Од како се папа Фрања по Америци провозао у крагујевачком „фијату 500Л“, продаја тог модела у САД је утростручена, на интернету је претрага за њим увећана девет пута, а хиљаде су пожеле да га купе.

Једна жена која се двоумила између других аутомобила дошла је и рекла да ју је папа „убедио“, и купила „фијат 500Л“.

Према наводима америчких медија, чим се папа у „скромном фијату уместо у скупој лимузини“ провозао Вашингтоном, где је прошлог уторка започео посету САД, цела нација је била очарана његовим возилом. Грађани су на интернету почели да траже карактеристике аутомобила који се производи у Србији и да се распитују где могу да га купе.

Према званичним подацима, за наш „фијат“ највише су заинтересовани Американци у државама које је папа Фрања Први обишао – Вашингтону, Њујорку и Пенсилванији, али и они из Мериленда, Вирџиније и Калифорније.

Ауто-салони у Вашингтону наводе да бележе велики пораст продаје од првог дана папа Фрањине посете.

– Продали смо „фијат 500Л“ једној жени која се двоумила између других, великих аутомобила. Дан након што је поглавар Римокатоличке цркве слетео у Вашингтон, она је дошла и рекла да ју је папа „убедио“ и да жели ауто као његов – рекао је Марк Каудин, директор продаје у „Сафорд Фијату“ у Вашингтону.

Он је додао да је више грађана телефоном одмах резервисало „фијат 500Л“.

– На основу свега тога претпостављам да ће нам продаја на крају месеца бити од два до три пута већа него досад – објашњава Каудин.

Према његовим речима, основни српски модел „фијата“ у САД кошта око 20.000 долара, а поред цене и мале потрошње купцима се свиђа што је у питању европски породични ауто, што је скроман, али и забаван за вожњу.

Поред неуобичајене навале по салонима, на Твитеру су Американци показали симпатије према крагујевачком „фијату“.

„Желим папин фијат“, „ОК, сад и ја желим овај ауто“, „Из неког мени непознатог разлога желим тај фијат“, само су неки од коментара на друштвеним мрежама.

Иначе, српски „фијат“ у САД досад није био баш најбоље котиран, с обзиром на то да Американци воле велике и гломазне аутомобиле. Од 2013, кад је модел „500Л“ тамо почео да се продаје, многи су га повезивали и с југословенским „југом“, који је у више наврата био предмет подсмеха у САД. Ипак, годишње се продаје око 7.000 крагујевачког „фијата“ у САД, а купци га оцењују као поузданог.

Извор: Информер.рс, Танјуг