Прочитај ми чланак

Огроман простор за економску сарадњу Србије и Русије

0

Sankt_Peterburg_2(Танјуг)

Сарадња Србије и Руске Федерације је на највишем политичком нивоу, а у економској сфери постоји огроман простор за њено побољшање, оценили су данас у Санкт Петербургу привредници Србије и овог руског града.

Састанку привредника присуствовао је и амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић.

Председник Скупштине града Јагодине и народни посланик Драган Марковић, који предводи српску делегацију од 130 чланова, привредника, председника и градоначелника општина и градова Србије, подсетио је да Србија и Русија имају „најбољи трговински споразум на свету, али је минимално искоришћен“.

У Србији нема великог извозника хране у Русију

„Оно због чега треба да дођете и инвестирате у Србији, није само најбољи трговински споразум. Србија субвенционише бесповратно свако ново радно место износом од 10.000 евра, има најбољу пореску политику од свих земаља у окружењу, већина општина има индустријске зоне и даје земљиште бесплатно“, рекао је Марковић, поздрављајући привреднике две државе.

„Предлажем руским инвеститорима да у Србији улажу у производњу хране, меса, поврћа, воћа, „јер знам да у Србији нема великог извозника ових производа у Русији“, додао је Марковић, и привредницима регије Санкт Петербург саветовао да се за све информације обрате српској амбасади у Москви.

Он је додао да, уз привредну, треба ширити и културну, спортску, туристичку сарадњу, и нагласио да Србија има политичку стабилност, да постоји јединство државног врха, што је веома важно за сигурност страних инвестиција.

„Пре неки дан парафиран је споразум у Бриселу о односима Београда и Приштине и надам се да више неће бити проблема када је у питању безбедност Срба на Косову и Метохији“, рекао је Марковић и посебно захвалио Русији „која је водила рачуна да не буде промењена Резолуција 1244 Савета безбедности“.

Марковић је навео да ће се заложити да у Санкт Петербургу буде отворен конзулат Амбасаде Србије, пошто је тај град од Москве удаљен око 700 километара и због тога што је реч о другом по величини граду у Русији са 5.000.000 становника.

Он је позвао руске инвеститоре да посете Србију у јуну и септембру речима: „Ваше је само да дођете до аеродрома Београд, а одатле бригу преузимамо ми“.

Терзић: Србија од Русије нема већег пријатеља

Амбасадор Терзић је подсетио привреднике да је током недавне посете премијера Ивице Дачића Русији „потписано седам међудржавних споразума који су основа за још боље односе две државе“.

„У политичком погледу између Србије и Русије нема никаквих проблема, а у економском постоји огроман простор за јачање сарадње, не само у економском, већ и у културном и сваком другом погледу, Србија и српски народ од Русије и руског народа нема већег пријатеља“, рекао је Терзић.

Председник Скупштине града Београда Александар Антић је рекао да „није идеја да се економска сарадња одвија искључиво на бази пријатељства руског и српског народа, већ апсолутно схватамо да су добра и квалитетна економска сарадња потребни и једној и другој стани“.

Он је казао да је сарадња Србије и Русије, осим на државном нивоу, снажна у области енергетике и грађевинске индустрије, и подсетио на велики број српских компанија које раде у Русији.

Програме и пројекте будуће сарадње, представило је око 20 привредника из Србије, председници општина и градоначелници који су били у делегацији, и око 15 привредника Санкт Петербурга, на челу са председником Привредне коморе овог града Игором Исмагиловим.

Посету Санкт Петербургу привредна делегација Србије наставља сутра посетом фирмама „Gestamp Sevestra“ и „Nokian tyres“ и састанком са губернатором.