Прочитај ми чланак

Обратите пажњу на седам грехова власника картица

0

1_kredit
(Дневно)

У Србији се данас користи готово седам милиона картица. Сваки четврти грађанин има више од једне, а сваки двадесети више од две картице. Захваљујући њима обављамо веће куповине, али често с њима неопрезно рукујемо.

Грех први: ПРОЖДРЉИВОСТ – трошење до максимума

Само зато што вам је банка дала лимит од 100.000 динара, то не значи да морате да искористите тај минус. Јер уколико искористите могућност коришћења читавог износа, сваког месеца ћете бити у дугу бар једну плату.

Грех други: НЕМАРНОСТ – због којег не проверавате стање рачуна

Мислите да сте и те како кредитно способни, а ако се у стању поткраде погрешка, што је могуће, лако се може догодити да вам се смањи кредитна способност. Што је још горе, можете доспети на листу несолвентних платиша, због чега нећете моћи ни да имате дозвољен минус.

 Грех трећи: РАСКАЛАШНОСТ – нуде вам, а ви не бирате

Сигурно јесу привлачне погодности које се нуде с новом картицом, али то не значи да морате узети баш сваку. И превише картица може да угрози кредитну способност. Зато свом личном „картичном арсеналу” додајте максимум по једну нову картицу.

Грех четврти: ПОХЛЕПА – дизање готовине

Понекад се чини како је врло практично то што кредитном картицом може да се подигне готовина, али камате су врло високе. Зато је најбоље да се кредитном картицом служите само у случајевима када пластиком купујете нешто што ћете платити кад имате прилив.

Грех пети: ЗАВИСТ – баш желите златну картицу

Ваши пријатељи са врло високим примањима можда могу стално да плаћају картицом која им нуди разне ВИП услуге. Ви се упитајте каква је картица прикладнија за ваш животни стил, можда нађете неку која не зарачунава годишњу чланарину и на којој ће ваше име много боље изгледати.

Грех шести: ЉУТЊА – немојте изрезати све картице због немогућности плаћања

Они који су се опекли са неконтролисаним коришћењем кредитних картица можда ће пасти и у искушење да пресеку све картице и затворе све рачуне, али љутњу је ипак боље обуздати. И затварање рачуна негативно утиче на вашу кредитну способност.

Грех седми: ЛЕЊОСТ – не проверавате месечне изводе

Лако је са сваком банком уговорити трајни налог и заборавити на кредитну картицу, посебно ако је не употребљавате пречесто. Али лоше је престати проверавати месечне изводе, јер се може догодити да плаћате ствари на које сте се претплатили и сасвим заборавили.