Прочитај ми чланак

НАМЕТ НА НАРОД ЗБОГ ПОПЛАВА: Обавезно осигурање поскупело за 45 одсто!

0

auto-osiguranje-polisa-poskupljenje

Народна банка Србије одобрила је поскупљење полисе законом обавезног осигурања од ауто-одговорности за чак 45 одсто. Ово баснословно поскупљење предложило је Удружење осигуравача Србије (УОС), и то само месец дана након катастрофалних поплава које су задесиле нашу земљу и уништиле на хиљаде домова и аутомобила, а ступа на снагу 1. јула.

Вера Вида, председница Центра за заштиту потрошача Србије, сматра да су се на овај корак одлучили како би надокнадили издатке након поплава. Она сматра да је такав намет некоректан у време кад су људи без посла, кад су им плате смањене или их уопште не примају и кад су многи претрпели огромне губитке у природним катастрофама.

Држава да стане на пут

– Мислим да су се осигуравајућа друштва одлучила на овакав корак како би повратила издатке које су имала након поплава. Нереално је да то раде на овакав начин. Колико знам, осигуравајуће куће никад нису радиле са губитком с обзиром на то да је много осигураних возила којима се никад ништа није десило – објаснила је она и нагласила да држава не сме да дозволи ово абнормално поскупљење.
И Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја се не слаже са планом повећања цена, јер се смањио број саобраћајних несрећа и жртава на путевима Србије.

Мањи је ризик

– Тарифа осигурања би требало да прати степен раста или смањења ризика у саобраћају. Ако се он смањује, нелогично је да се цена осигурања повећава.

Из УОС су рекли да поскупљење нема никакве везе с поплавама и да осигуравајућа друштва годинама траже дозволу за поскупљење.

– НБС је то тек сад одобрио, а нове полисе осигурања од ауто-одговорности у Србији ће и после поскупљења бити најјефтиније у Европи – на пример, Македонија ће имати осигурање 30 одсто скупље од Србије.

(Курир)