Прочитај ми чланак

НИШТА НИЈЕ ЗАВРШЕНО: Ово је „Београд на води” – кашњење, кредит, пожар

0

Од обећане инвестиције од три милијарде евра дошло се до тога да је арапска фирма уплатила тек 45 милиона евра капитала * Уместо да Игл хилс гради својим новцем, овај омиљени пројекат српских власти, сада се финансира и из кредита који ће враћати и Република Србијa.

Пожар у „Београду на води“ и то баш у време непосредно пред одржавање градских избора поново је избацио овај много хваљени и још више оспоравани пројекат у жижу јавности.„Такве ствари се дешавају“ лаконски је изјавио градоначелник Београда Синиша Мали и поручио да „настављамо да радимо и градимо. Штета је минимална“.

„Београд на води“, приликом презентације макете 27. јуна 2014. године, представљен је као инвестиција од 3,1 милијарде евра до 2030. године.

У првој фази је, према изјави тадашњег премијера Александра Вучића, требало да буду изграђена четири објекта међу којима „Београдска кула“ и највећи тржни центар на Балкану. Он је изјавио тада да ће се прво градити кула која ће „на инсистирање српске стране“ бити споља завршена до краја 2016. године и шопинг-мол. У овом тренутку још није изабран извођач радова на Београдској кули, док су земљани радови за тржни центар БW Галерија започели у априлу прошле године.

Уместо тога у септембру 2015. започета је градња две стамбене зграде БW Ресиденцес (у једној од њих, згради А прекјуче је избио пожар). Прошле године започети су радови на још две стамбене зграде БW Парквиеw и БW Виста, а које би према најавама требало станаре да приме 2019. године.

У априлу 2015. године градоначелник Синиша Мали је изјавио да прва фаза треба да буде готова до 2019. године. Тада је он рекао да је прва фаза вредна 300 милиона евра што је довољно за изградњу 300.000 квадрата, док ће се наредне фазе финансирати продајом станова из прве фазе. Ово је изазвало негодовање у јавности, јер се испоставило да арапски партнер неће инвестирати оних 3,1 милијарду евра већ десет пута мање, па да ће потом обртати тај капитал. Међутим, до краја 2016. године у фирму Београд на води д.о.о. је према подацима из АПР-а уплаћен капитал од укупно око 45 милиона евра.

Испоставило се да ће се две нове зграде градити пројектним финансирањем, пошто је у децембру прошле године Београд на води потписао уговор о дугорочном финансирању са Ерсте банком. Тако је у ствари произашло да арапски инвеститор неће баш уложити ни оних 300 милиона евра за прву фазу, већ да ће фирма Београд на води, а самим тим и Република Србија сразмерно свом учешћу у овој фирми од 32 одсто, то финансирати из кредита, односно будућих прихода.

Луксузне зграде, а немају централну климу?

Познати архитекта Богољуб Бакић каже да је очигледно да је на згради Београда на води горела електроинсталација, што је, према његовом мишљењу, веома необично.

– Чудно је да на фасади постоји канал који у себи има електроинсталацију, зато се пожар тако брзо пренео на девет спратова. Оне би требало да буду смештене у бетонски део унутар зграде. На тај начин би електроинсталације биле заштићене и контролисане – истиче Бакић за Данас. Он додаје да се највероватније радило о кабловима за климу.

– То још више појачава моје чуђење, јер су то станови који су рекламирани као веома луксузни. Када се праве тако луксузни станови нормално би било да та климатизација буде централна, у оквиру објекта, а не у спољним јединицама – каже Бакић, додајући да му се чини да је дошло до измене првобитног пројекта. Наш саговорник каже да на основу доступних информација не може да претпостави због чега је дошло до пожара.

– Ми нисмо имали увид у главни пројекат. Не знамо како је он изгледао, јер ни стручној јавности није био доступан. Не знам ни на које су проблеме наилазили током градње. Све што се догађа у вези са пројектом Београда на води обавијено је неком маглом – закључује Бакић. Он додаје да је срећа да је пожар брзо локализован, али да нелогичности и даље стоје, а највише та што климатизација није решена на други начин, као централна.