Прочитај ми чланак

НЕВИЂЕНА ПЉАЧКА: Купио легално кућу али сада остаје без ње због туђег дуга!

0

Већина грађана сматра да је уговор о купопродаји стана, куће или локала најјачи доказ о власништву, међутим, власништво над некретнином се стиче уписом у катастар, па уколико то нисте урадили, може се догодити да због туђег дуга останете без некретнине коју сте уредно платили.

Горан Дисић је 2014. купио кућу у Земуну, потписао купопродајни уговор, исплатио у потпуности продавца и пријавио се у Пореској управи, којој редовно плаћа све намете за купљени објекат. Међутим, због дугова претходног власника извршитељи му одузимају кућу, и то зато што се није уписао у катастар непокретности, пише лист.

Како је Дисић испричао за лист пре четири године је од Бориса Ћ. купио кућу од 113 квадрата, коју је адаптирао у локал, где је отворио предузетничку радњу.

– Потписали смо уговор о купопродаји и оверили га у суду. Кућу сам купио из кредита, а банка је на ту кућу ставила хипотеку. Но четири године касније, у августу 2017, на врата локала покуцао је извршитељ са налогом за продају, јер бивши власник има дуг, а они не могу да га нађу – каже Дисић и додаје:

– Нисам могао да верујем шта ме је снашло. Одмах сам уложио жалбу суду и приложио им сву поменуту документацију о купопродаји, пореску пријаву, рачуне за струју, телефонски прикључак, међутим, суд је све то одбацио као неосновано јер нисам уписан у катастру непокретности – објашњава наш саговорник.

Дисић каже да га током процеса куповине нико није упозорио да је укњижење у катастар обавезно, као и да је веровао да су довољни докази о власништву купопродајни уговор и то што је банка на објекат ставила хипотеку.

– Ја заиста више не знам шта да радим. На правди бога ћу остати без локала који сам уредно платио и у адаптацију уложио велика средства – каже Дисић. А да због дуга претходног власника можете остати без некретнине коју сте уредно платили, потврђује и Драгољуб Ђорђевић, некадашњи председник Адвокатске коморе Србије.

– Према Закону о промету непокретности, власништво се стиче уписом у катастар. Ако се грађанин није уписао у катастар као власник стана, поверилац не може да га види као власника и нормално је да ће тражити спровођење извршења према подацима који се налазе у књигама. Може се десити да грађанин накнадно успе да поврати своју имовину, али не стан, него новац – каже Ђорђевић и упозорава све купце некретнина да не смеју заборавити да се упишу у катастар непокретности, као и да је неопходно да правни посао купопродаје непокретности буде истог тренутка завршен и у катастру.