Прочитај ми чланак

Немци купили седам рудника у Србији

0

БЕОГРАД – Немачка компанија Кварцверке однедавно је власник седам рудника у Србији.

Преузимањем бугарске фирме „Каолин“, у чијем саставу је српски „Југо-каолин“, Немци улазе у пет рудника „Копова Уб“, као и у налазишта кварцног песка „Белоречки пешчар“ код Бора и „Србокварц“ недалеко од Зајечара, потврдио је Небојша Илинчић, директор Југо-каолина.

„Поред седам рудника у Србији, „Југо-Каолин“ који је запошљава око 300 радника, има и четири фабрике. На овај начин, постаћемо део једне од највећих светских фирми за производњу и прераду кварцног песка“, каже Илинчић.

Према Илинчићевим речима, захваљујући резервама и квалитетом кварцног песка, које има, Србија би могла да постане европски лидер у производњи стакла.

„Србија годишње увезе стакла у вредности од близу 100 милиона евра“, наглашава директор „Југо-каолина“.

„Међутим, са резервама кварцног песка које имамо, који је врхунског квалитета, да имамо савремене фабрике, могли бисмо годишње да извозимо стакло у вредности од неколико стотина милиона евра, а да увоз минимизирамо! Подсетићу да поред кварцног песка у производњи стакла учествују и кречњаци и доломити, тако да би то подстакло српско рударство у ширим размерама“.

Како тврди Илинчић, такви послови би донели вишеструку корист. Тиме би се упослило велики број људи, ангажовала железница, али би се развио и читав низ пратећих производно-услужних делатности.