Прочитај ми чланак

НЕМАЧКЕ ГАЗДЕ НЕ ЗНАЈУ ЗА МИЛОСТ: Оболеле, а онда добиле отказ као технолошки вишак

0

Drekslmajer

Група радника која је, до пред крај новембра, радила у зрењанинском „Дрекслмајеру” проглашена је технолошким вишком и добила отказ. Међу њима је и неколико жена инвалида рада, које су оболеле радећи баш у овој немачкој фирми.

Ову појаву у Зрењанину коментаришу као пример бескрупулозности послодаваца и најаву доласка за раднике врло тешког времена, а с друге стране, чак и од неких синдиката, стижу оцене да је све урађено по закону на чију примену сви морамо да се навикнемо.

„Дрекслмајер” запошљава око 2.700 радника који монтирају електросетове за аутомобиле. Фирма ради за познате купце и овде нема залиха готове робе, јер она одмах одлази на уградњу. Чим успори производња аутомобила, томе се прилагођавају и произвођачи електросетова.

Због смањења посла недавно је отпуштен 41 радник, међу којима је и двадесетак инвалида. Углавном су оболели радећи у „Дрекслмајеру”. Вероника Ружић је четири и по године радила код овог послодавца и ту је „зарадила” дискус хернију.

– Дванаест инвалида је међу отпуштенима, а фирми се више исплати да плаћа пенале због тога што не запошљава по закону довољан број инвалида него да нас задржи – каже Вероника.

У изјавама новинарима она, Весна Влаховић и још неколико колегиница које нису желеле да им се помиње име истичу да су радиле у погону за монтирање каблове за бе-ем-ве и у ком има много посла. Ипак отпуштене су, а на њихова места дошли су запослени у погону који ради за „Фијат”, у коме је данас посла мало.

– Ако смо технолошки вишак, онда три месеца не би требало да буде запошљавања на тим местима. Међутим, када смо обавештени да смо добили отказ, појавили су се радници који су носили прслуке на којима је писало „тренинг”. На овај начин послодавац се решио оболелих – кажу отпуштене раднице. Међу њима су и оне којима су руке од напора једноставно отказале, па и оне које су добиле туберкулозу.

За сада послодавац не извршава обећања новинарима да ће изнети свој став преко пи-ар службе, а контакт с новинарима избегава повереник јединог синдиката који делује у фабрици Иван Субин из Индустријског синдиката Србије. Међутим, челник ове радничке асоцијације у Београду Драган Матић је без размишљања за „Политику” рекао да отпуштени радници нису у праву.

– Све је урађено у складу са законом и колективним уговором. Отпуштање радника није никаква сензација и на то треба да се навикнемо. Морам да кажем да је „Дрекслмајер” дао у неким случајевима радницима и више него што је обавезан по закону. То се односи на накнаде за минули рад. И овом приликом, онима који су отпуштени као технолошки вишак обећано је да ће имати предност код поновног запошљавања, када се појави нови посао – каже Митић који пита зашто се радници нису жалили инспекцији или тужили суду ако мисле да су у праву.

Овакве изјаве иритирају раднике у Зрењанину, али правници кажу да им наруку заиста иде нови закон о раду, чије су прве жртве отпуштени Зрењанинци.

У зрењанинској асоцијацији Самосталних синдиката Србије истичу да у „Дрекслмајеру” делује само један синдикат – ИСС – и да су га основали послодавци.

– Неколико пута смо покушавали да уђемо у фабрику која запошљава највише радника у Зрењанину, али нам није успело јер су радници били изложени претњама да ће добити отказ ако се учлане код нас – каже Никола Ковачевић у СССС, најбројнијој радничкој организацији.

(Политика)