Прочитај ми чланак

НЕМА БОЛОВАЊА НИТИ ОТПРЕМНИНЕ: Масован лизинг радника

0

Број агенција за запошљавање већи за трећину него пре пет година. Изнајмљивање радне снаге нерегулисано, служи највише страним фирмама. Фирме радије упошљавају преко агенције него преко огласа.

kancelarijsk i rad_620x0

Зa само пет година број агенција за посредовање при запошљавању је утростручен. Сада се на списку лиценцираних, који се може пронаћи на сајту Министарства за рад, налази чак 86 имена фирми које се баве овим послом. То наводи на закључак и да је број запослених на овај начин већи за трећину.

Током 2011. године, у 62 агенције радило је више од 4.400 радника. Прошле године запослено је 16.300 људи, а у првих седам месеци ове године готово 12.600 радника. Већи број агенција, по мишљењу надлежних у Министарству рада, показује да су и веће могућности да се дође до радне књижице.

Најважнији разлог за отварање агенција за посредовање у запошљавању јесте и масовно изнајмљивање радне снаге, тзв. лизинг, који није законски регулисан. То је повећало обим послова за 25-30 одсто. За оваквим запошљавањем посежу фирме које су отворене са страним капиталом, зато што не желе да плаћају отпремнине нити раднике на боловању.

Драгана Сотировић, из Центра за процене „Симекс“, каже, за „Новости“, да повећање броја агенција за посредовање при запошљавању не значи да има више посла, него да све већи број људи управо остаје без њега, па ову област виде као прилику за зараду.

 

ПОКРИВAЈУ И ИНОСТРAНСТВО

Aгенције су прошле године запослиле и више од 3.300 радника у иностранству. Према подацима Министарства рада, 2011. године запослено је 511 особа, у наредне две године нешто мање, док је у 2014. и 2015. њихов број удвостручен, а најчешће су на рад у иностранство одлазили инжењери, доктори, медицински и угоститељски радници.

 

– Наша агенција постоји 15 година и у првој деценији се лепо радило и зарађивало. Сада, нажалост, није тако – каже наша саговорница. – Ова област је потпуно неуређена, јер држава није проценила колико агенција јој је потребно. Све је слободно и отворено, па ко преживи…

Она каже да данас, ако имате новца да изнајмите одређени простор и запослите једну особу с високом стручном спремом, можете да се бавите овим послом.

Фирме се пре одлучују за кандидате преко агенције, а не преко огласа, јер мисле да ми имамо добре кандидате, или да ће уз њихову помоћ брже доћи до квалитетних радника. Неки траже детаљнију процену кандидата, што раде агенције, а трећа варијанта, која је све заступљенија, није законом регулисана.

– То је такозвано запошљавање на лизинг, када фирме траже људе али их запошљавају агенције – каже Сотировићева. – Тиме се углавном баве страна представништва, и тада радник сноси све трошкове, а фирма никакве.

Од 2004. године, када је уведена обавеза да и омладинске задруге уплаћују доприносе, њихови власници основали су и агенције за посредовање у запошљавању. Прећутно одобравано запошљавање старијих од 30 година, више није било могуће.

Да не би они лично преузимали све те кадровске обавезе око свих запослених, њима је лакше да ангажују агенцију, да обезбеде легалност у раду. Они ће то платити незнатно више него да раднике запосле код себе, али са доста мање законских обавеза.