Прочитај ми чланак

МТС без директног обавештења поскупео кабловске пакете

0

Телеком Србија подигла је цене својих кабловских пакета, а да, сем објаве цена на сајту, грађане о томе није обавестила. Они који штите права потрошача кажу да тиме Закон није директно прекршен, али јесу права корисника.

“Дакле Телеком је поново гурнуо руку у џеп грађанима Србије и медијски мрак на овај начин обезбедио поново…”

Овако је, показавши нове цене услуга МТС-а потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић у “Утиску недеље” обавестила грађане да су им цене услуга поскупеле.

Мариника Тепић Фото: Иван Динић/НОВА С
На пример, цена Боx 4 плавог пакета до пре неколико дана била је 4.799 динара, а сада је 4.999, с тим што је та цена представљена као снижена, односно као погодност за кориснике, подсећа у прилогу о овој теми телевизија Н1.

“Ово су ми грађани послали јер нису знали које су законске процедуре, СНС управа Телекома подигла је цене а да пре тога грађане нису у законском року обавестили о томе”, каже Тепић.

А закон каже:

“Оператор је дужан да претплатника, најмање месец дана унапред, обавести на погодан начин о намери једностране измене услова уговора, као и праву претплатника на раскид уговора пре истека периода на који је закључен. Претплатник има право да, по пријему обавештења из става 1. овог члана, раскине уговор без обавезе плаћања трошкова у вези са раскидом”, пише у члану 107 Закона о електронским комуникацијама.

Шта је то примерен начин, Закон не дефинише, што им је и дало могућност да само објавом цена на сајту информишу кориснике.

А некима од њих није јасно колико ће сада плаћати услуге, као ни због чега о томе нису обавешени раније, као што се види у преписци једног корисника са предузећем.

Законски корисници јесу обавештени – суштински нису, рекао је за Н1 Ненад Бумбић из Заштите потрошача.

Н1: Да ли је то кршење права потрошача?

“Ја као неко ко се бави заштитом права потрошача рекао бих да наравно да јесте. Компаније када су у обавези да на примерен начин обавесте кориснике, они траже начин да обавесте да заправо никога не обавесте… Већ неколико година покушавамо да убедимо Министарство телекомуникација да промени закон, да не стоји Примерено”, казао је Бумбић.

Телевизија Н1 поставила је питање Телекому Србије – због чега корисници нису обавештени и коју цену ће плаћати након истека уговора, али до емитовања прилога одговор није стигао.