Прочитај ми чланак

МАКЕДОНЦИ УКРАЛИ ЛЕСКОВАЧКИ АЈВАР, па га продају у САД!

0

ajvar

Удружење „Лесковачки ајвар“ и Регионална привредна комора Лесковац (РПКЛ) тужиће Међународном суду у Женеви произвођача ајвара из Ђевђелије јер је украо и фалсификовао заштићени истоимени бренд. Како тврде у асоцијацији привредника југа Србије, производ са заштићеним географским пореклом и међународним сертификатом из Лисабона се продаје у појединим маркетима у Чикагу.

Делегација лесковачке локалне самоуправе и овдашњих привредника је, приликом недавног боравка у Сједињеним Америчким Државама, била шокирана када је у рафовима неколико продавница у Чикагу видела тегле „лесковачког ајвара“ произведеног у Македонији.

– На теглама је велика налепница са именом лесковачког и српског бренда, док је ситним словима, скоро да се и не види, исписано име произвођача из Ђевђелије. У заштиту географског порекла уложили смо много времена и новца и недопустиво је да се неко на овај начин поиграва нашим производом који смо брендирали – прича Горан Јовић, председник РПКЛ.

Он појашњава да су информацију да се „лесковачки ајвар“ може купити у Америци добили од наших исељеника који нису проверавали име произвођача. Тегла лажног ајвара, иначе, кошта четири долара.

– Нисмо могли да верујемо да се неко на тако бескрупулозан начин поиграо нашим брендом и због тога ћемо затражити правичну надокнаду и наравно забрану даљег фалсификовања – казао је Јовић.

ajvar-2Лажњак из Македоније

У Удружењу „Лесковачки ајвар“ објашњавају да постоји елаборат о рецептури по којој се спрема ајвар од паприке са овог подручја и наглашавају да то може да се чини само уз њихову и сагласност РПКЛ.

СВЕТСКИ ПРИЗНАТ

Лесковачки ајвар је добио међународни сертификат 2011. када је продато 30.000 тегли ове зимнице. Према подацима РПКЛ ове године је произведено пола милиона тегли, а очекивања су да ће наредне сезоне тај број бити удвостручен.

СТИЖЕ И СПРЖА

У асоцијацији привредника најављују да ће крајем овог месеца представити спржу као нови лесковачки бренд. Поред већ заштићеног роштиљ меса, планирају и заштиту географског порекла још три производа справљених од воћа односно поврћа са овог подручја.

(Вечерње новости)