Прочитај ми чланак

ММФ укида синдикална права у Србији?

0

Zakon o radu

(Бета)

Нови Закон о раду, према препоруци ММФ-а могао би искључити обавезу потписивања колективног уговора, што би нанело велику штету запосленима, наводе синдикати.

Представници синдиката су на округлом столу о колективном преговарању у Србији нагласили да ће активно радити на томе да се одрже колективни уговори, јер та обавеза постоји свуда у свету.

Председник УГС „Независност“ Бранислав Чанак рекао је да је један од најважнијих производа синдиката колективни уговор и да без колективног преговарања и уговора као резултата, синдикат постаје бескористан.

Најаве измена Закона о раду, према његовим речима, говоре да ће се колективни уговори полако, али сигурно угасити.

„Увођењем запошљавања на одређено време, на 15 или 20 минута, па следеће године на 25 минута, подела радног места, искључују сваку потребу за колективним преговарањем, јер се не за ко је извршилац посла, нити се зна за кога и у чије име се преговара“, истакао је Чанак.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић навео је да држава мора бити одговорнија код заштите колективних уговора.

Он је навео да није једноставно направити један колективни уговор који би био добар за све послодавце у свим гранама привреде, јер постоје велике разлике између севера и југа Србије, а нарочито о материјалним питањима.

На предлог синдиката да се уведе обавеза потписивања колективног уговора, Атанацковић је рекао да уговор то не може бити, јер се уговори потписују као жеља обе стране да се он поштује и испуњава.

Потпредседник СССС-а Зоран Михајловић истакао је да се колективно преговарање мора подићи на виши ниво.

Он је указао на парадокс који постоји у Србији, а то је да је највећи број колективних уговора потписан у јавном сектору, док их је најмање у приватном сектору, нарочито међу страним инвеститорима.

На округлом столу су изнети резултати истраживања два синдиката који, према њиховим речима, показују да су радници са потписаним колективним уговором у много бољој позицији од оних који тај уговор немају.

Оно што је највећи проблем, како су истакли, јесте да постојање колективног уговора, било гранског, било колективног код послодавца, не подразумева и његову аутоматску и доследну примену.

Истраживање је показало да се највише крше одредбе о начину обрачуна и исплате зараде, права везаних за прековремени рад, исплату регреса за годишњи одмор и накнаде за исхрану у току рада, а најмање се крше одредбе о праву на годишњи одмор, плаћено одсуство и теренски додатак.