Прочитај ми чланак

КО ПЛАЋА ДУГОВЕ када жирант за кредит умре?

0

Када прихвате наследство или поклон од особе која је у међувремену преминула, наследници прихватају и обавезе које је он имао, у шта спадају и обавезе по кредитима покојника.

Јуче ми је на адресу стигао допис једне банке, намењен мом оцу, којим се од њега тражи да као жирант по кредиту измири рату кредита госпође којој је био жирант. У питању је износ од око 6.000 динара, што сугерише да је госпођа тек сада почела да касни једну рату или део рате. Ствар је у томе да је мој отац преминуо пре три године, а да особу којој је био жирантми не познајемо, нити смо уопште знали за дато јемство – каже Н.С. за портал „Каматица“.

Шта каже Закон?

Иако Закон налаже да наследници одговарају за обавезе оставиоца до висине вредности наслеђене имовине, у обавезе

улазе и обавезе преузете по кредиту уколико је покојник био некоме жирант, пише „Каматица“.

Како објашњава београдски адвокат Марко Станковић, овај случај није ништа ново у адвокатској пракси. Неретко се, каже он, деси да после пар година банка затражи измирење дуга пошто је покојник био жирант по кредиту, а наследници не знају ништа о томе, и додаје да је у оваквим случајевима битно да ли је покојник био обичан жирант или солидарни жирант (јемац платац).

Шта потражује банка?

– Ако је покојник јемчио као обичан жирант, банка је дужна да наследницима презентује доказ да је дуг претходно покушала да наплати од дужника, а ако је покојник јемчио као јемац платац, банка може потраживати од наследника да исплате дуговање без да претходно то тражи од дужника – каже Станковић.

У оваквим случајевима како би се сазнало које је обавезе покојник преузео и која је висина истих потребно је да се од банке затражи целокупна документација којом се доказује основ и висина потраживања према наследницима, али такође, наследници од банке треба да затраже контакт податке дужника.

Нема имовине, нема дуговања

– На крају, ако нисте наследили имовину, нећете бити у обавези да банци измирите дуговање. Такође, уколико се испостави да је вредност наслеђене имовине мања од обавеза које је покојник преузео, обавеза наследника биће ограничена вредношћу наслеђене имовине – каже за „Каматицу“ адвокат Станковић.