Прочитај ми чланак

Ко овде кога вуче за нос и зашто су цене горива у Србији много веће него у ЕУ

0

Гориво у Србији поново је поскупело. Иако је Уредба о ограничењу цена на снази још од марта прошле године, то тренутно не значи ништа – гориво поскупљује. Тако српски возачи гориво плаћају више од скоро свих комшија, а чак смо и неке државе Европске уније претекли.

Како бисмо проверили где је гориво најповољније, упоредили смо цене дизела и бензина у Србији, Северној Македонији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Албанији, Хрватској, Словенији, Немачкој, Грчкој и Француској.

Сајт Global Petrol Prices нуди преглед цена горива у свету, а последњи пут је ажуриран 11. септембра. Од тада су, међутим у Србији порасле цене.

Тако у Србији литар дизела кошта 211, а бензина 192 динара и тако ће бити до петка, када следи нови обрачун.

Цене у региону – скоро по правилу ниже

Према подацима сајта Global Petrol Prices, у Босни и Херцеговини дизел је јефтинији за око невероватних 40 динара по литру, те кошта 1,44 евра, односно 170 динара. Бензин је, у односу на Србију, такође јефтинији, па кошта исто као И дизел – 170 динара, показује овај сајт.

Литар евро дизела јефтинији је и у Северној Македонији, где кошта, 1,35 евра, односно око 160 динара, док је бензин тек нешто јефтинији, па литар кошта 1,42 евра, дакле 167 динара.

Црна Гора такође има ниже цене дизела у поређењу са Србијом, па возачи тамо литар дизела плаћају евро и по, дакле око 176 динара, док је бензин скупљи, те кошта 1,66 евра по литру, што је 195 динара

Албански возачи литар дизела плаћају 1,74 евра, дакле око 205 динара, што је поново јефтиније него у Србији, док их литар бензина кошта 1,84 евра, односно 216 динара, што је скупље него код нас.

Цене у Европској унији – опет ниже

Када је у питању Хрватска, литар дизела кошта 1,68 евра, што је око 198 динара, дакле и даље јефтиније него у Србији, док бензин кошта 1,62 евра, односно 191 динар по литру – динар мање него код нас.

Још једна држава у којој је гориво јефтиније је Словенија, где литар дизела кошта 1,6 евра, односно 187 динара, а бензина 1,55 евра, то јест 182 динара.

И у Немачкој је дизел јефтинији код нас, јер тамо кошта 1,78 евра, што је 210 динара, али је бензин скупљи и продаје се по просечној цени од 1,87 евра, односно 220 динара.

Дизел је јефтинији и у Грчкој, где кошта исто као у Немачкој, 210 динара по литру, док је бензин доста скупљи, па возачи литар у просеку плаћају два евра, што је чак 235 динара.

Држава у којој су обе врсте горива скупље него код нас је Француска, где литар дизела кошта 1,82 евра, дакле 214 динара, а бензина 1,93 евра, чак 227 динара.

Акциза – одговор на све

Стручњаци за тржишна питања тврде да је кључ у цени горива висока акциза коју Србија намеће. Овај намет ће од првог октобра бити још већи, за 8 посто. Вежите се, пошто ће уз то повећање акциза, „полетети“ и цена горива.