Прочитај ми чланак

Јужни ток у Мађарској није случајност

0

Juzni tok36

(naturalgaseurope)

Угошћавање свих важних и бројних делегата у Фор Сизонс Гришам палота хотелу на конференцији „Јужни ток: Еволуција цевовода“ у Будимпешти, Мађарска, садржало је презентације водећих мађарских и међународних деоничара укључених у изградњу Јужног тока, као и међународних аналитичара, који су изнели мишљење шта би гасовод могао да значи за земље Централне и Источне Европе.

Будимпештански део конференције је отворила министарка мађарског Националног развоја госпођа Жужа Немет. Констатујући да је серија конференција била у неколико земаља – Словенији, Италији, Србији и Бугарској – пре Мађарске, министарка Немет је рекла да то није било случајно.

„Објашњење долази само по себи, као и оно што је заједничко претходно наведеним земљама“, рекла је она, објашњавајући да су земље централне и источне Европе биле погођене споровима око преноса гаса између Русије и Украјине.

„Одговор је да сви ми имамо непријатна сећања на проблеме из 2006 и 2009, проблеме са испорукама гаса и кризама с тим у вези. Током тих криза смо могли  да искусимо које тешкоће имамо у погледу сигурности снабдевања и ограничених инфраструктурних конекција. Баш као и друге земаље Централне и Источне Европе, Мађарска такође има велики ризик у погледу привременог прекида и снабдевања у транспорту – дакле, Мађари имају доброг разлога да учествују у промени ове ситуације“, објаснила је она.

Министарка Немет је изјавила да је „Национална енергетска стратегија“, коју је донео мађарски парламент, подржала све иницијативе које су допринеле диверсификацији саобраћајница и могућности.

„Да би се постигао овај циљ, суседне земље сматрамо стратешким партнерима укљученим у имплементацију.“

Јужни ток, истакла је она, била је јединствена иницијатива, јер је имала веома јаку политичку подршку и посвећеност компанија учесница. „Пројекат пружа одличан алат за диверсификацију транспорта природног гаса, којим се може успоставити веза између ових земаља и допринети повећању сигурности снабдевања у целом региону.“

Zuza Nemet0

Не само да Мађарска гледа само на значај гасововода, већ ће инвестиција допринети ублажавању економске кризе, кроз повећање БДП-а и запослености – према речима министрарке – а потешкоће у погледу Јужног тока могу се превазићи и еколошки захтеви испунити трансфером и разменом технологије.

„Желела бих да нагласим да је Русија посебан стратешки партнер Мађарској у енергетским питањима“, објаснила је она. „Утицај економске кризе може се видети у међународним трговинским односима, а ипак је Мађарска једно од главних тржишта за руски гас. То иде у прилог чињеници да се у примарној потрошњи енергије Мађарска ослања 40% на природни гас, због високе зависности домаћинстава.

Климатске промене, додала је она, могу се умањити тако важним средством као што је природни гас, који би повезао структуре тржишта садашњости и будућности.

Међутим, она је изјавила: „Мађарска наставља трагање за новим, иновативним решењима којима би природни гас пратио и друге секторе, као што су комунални транспорт и међуградски транспортни путеви. Ово су само две главне области у којима најсавременији објекти за природни гас могу допринети одрживом економском успеху. „

Припреме за Јужни ток у Мађарској, министарка преноси, остварују добар напредак, а подржане су од мађарске владе. „У циљу убрзања имплементације, влада је прогласила да су овакви пројекти од највећег значаја за националну економију.“

Она је додала да је мађарски енергетски труст „MVM” одређен за стратешког партнера за реализацију гасовода у Мађарској, чиме је још једном потврђена посвећеност изградњи Јужног тока.

„Међутим, као чланица Европске уније, ми морамо да испунимо заједничке захтеве енергетске политике. Моје је уверење да ћемо нашим заједничким напорима и оснивањем радне групе успети да нађемо решење које је и технички и економски одрживо.

„Мислим да Јужни ток може да допринесе односима земаља јужне и централне Европе са Русијом, историјски веома јака веза се може поново оживети. Ми се трудимо да се превазиђемо тешкоће у овом пројекту и разрадимо решење које је добро за све партнере и успоставља веома блиско партнерство између свих актера“, закључила је мађарска министарка Националног развоја, госпођа Жужа Немет.

За Србин.инфо превео: Александар Јовановић