Прочитај ми чланак

Јоргованка Табаковић: Плате опале за 240 динара у 2013. години

0

jorgovanka-tabakovic1

БЕОГРАД – Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је данас да је уверена да ће централна банка у року од најмање три године „усидрити“ инфлацију на ниском и стабилном нивоу.

Табаковић је, гостујући на Телевизији Пинк, истакла да обећава да ће уколико не буде непредвиђених дешавања на међународним финансијским тржиштима или тржишту пољопривредних производа, инфлација бити у границама циља.

Она је нагласила и да је ниска инфлација у овој години највећим делом последица добро одмерених мера монетарне политике НБС.

Према њеним речима, када се говори да је ниска инфлација последица ниске куповне моћи треба имати у виду да је у 2013. години плата опала за 240 динара у односу на 2012, док је у прошлој години њен пад би за 2.640 динара, а инфлација је била 12,2 одсто.

Она је рекла и да верује да ће у наредној години грађани Србије сигурно живети боље.

Прилив страних директних инвестиција у Србију у овој години требало би да достигне око 700 милиона евра, а процењује се да ће у наредној години бити око милијарду евра, рекла је Табаковићева.

Она је навела да су то конзервативне процене и да је уверена да је могуће привући и више од милијарду евра.

Поводом могућих избора, Табаковићева је рекла да су они део демократског процеса и да то не утиче на рад НБС, као и да сматра да више ниједна влада неће чинити оно што су радиле претходне – да у предизборном периоду „подмићују“ грађане из буџета, а затим им за то испостави рачуне.

(Tанјуг)