Прочитај ми чланак

Исланд опрашта грађанима дугове и постаје непријатељ број један светских банкара

0

novac 29

Исландска влада недавно је потврдила да ће се сваком домаћинству отписати дуг по хипотеки у висини до 24.000 евра. еуриТиме испуњава једно од својих кључних предизборних обећања, упркос жестоким критикама које стижу из међународних финансијских институција.

Меру је предложио исландски премијер, Сигмундур Давид Гунлаугсон, лидер Прогресивне Странке која је на власти, понајвише захваљујући обећању да ће растеретити дужне грађане.

ММФ против ове мере

Према информацијама на страницама исландске владе, у просеку ће се дуг сваког домаћинства смањити за 13%. Из владе истичу како ће се мера почети проводити средином 2014. године. Процењује се како ће укупни трошак износити 1,2 милијарде УСД. Постепено смањење дуга грађана трајаће укупно четири године. Исланд је мала држава (око 320.000 становника) неупоредива са већином осталих европских земаља, но сама идеја отписивања дуга није нимало пријатна за међународне финансијске институције. Међународни Монетарни Фонд (ММФ) и Организација за економски развој и сарадњу (ОЕЦД) савјетовале су исландској влади да не креће са овом мером, пише портал адванце.хр.

– Исланд има мали фискални простор за додатно попуштање дуга домаћинстава – истичу из ММФ – а, док из ОЕЦД – а поручују како би се ова мера требало ограничити само на домаћинства са ниским примањима.

У исто време рејтинг агенције Стандард & Пурс срезала је дугорочни исландски рејтинг  из ‘стабилног’ у ‘негативан’. 

Трн у око банкара

Због чињенице да је Исланд све познатији пример земље која на прво место ставља своје грађане и њихове интересе, а не интересе банкара, та је острвска земља постала својеврсни трн у оку међународних кредитора. Њема, наиме, није у интересу да се широм света прочује за исландске методе решавања економске кризе и презадужености, због чега се може да очекује да ће они да учине све да исландску праксу отписивања банкарских дугова спрече.

(Адванце)