Прочитај ми чланак

И ДАЉЕ ПЉАЧКАЈУ ПЕНЗИОНЕРЕ: О Закону о привременом обрачуну и исплати пензије

0

Виђење које се односи на Закон о привременом обрачуну и исплати пензије, који је ступио на снагу 01.11.2014. године, а како је у предлогу закона стајало, да ће исти важити до краја 2017. године.

Шеф посланичке групе СНС др Александар Мартиновић је на седници скупштине, када се усвајао поменути закон, поднео амандман који је нажалост усвојен, а то је да се из постојећег предлога закона избаци рок важења, с образложењем да се консолидација финансија Р. Србије може догодити и пре тог рока, као што се и десило, али се није десило да дотични посланик поново покрене амандман да се наведени закон укине, јер фактички више не постоје разлози због којих је закон изгласан.

Из горе наведеног се поуздано може закључити да пензионере пљачкају на основу још увек важећег закона иако пензионери не желе да због њих држава банкротира, јер би тада дошло до тога, да уопште не буде исплата пензија. Ипак, би било фер и поштено, да сада и држава поведе рачуна о њима, па да престане да им узима део пензије који није мали и који су у току радног века сигурно зарадили.

Друго, сада у области ПИО влада правна конфузија. Постојећи закон о ПИО је на снази, а поменути привремени закон такође, па се не зна, шта је старије кокошка или јаје, што је у свету непознато.

Треће, задња два повећања пензија од 1.25% и 1,50% као и помоћ свим пензионерима од 5.000,00 динара је била незаконита исплата, јер је у Закону о ПИО, укинут члан 80б који је регулисао усклађивање пензија на основу раста БДП, што је требало да остане у правном промету, а не да пензија зависи од добре воље председника владе или владе у целини, а закон о ПИО је то добро регулисао.

Зато треба укинути Привремени закон, јер већ годину и више слушамо како се остварује суфицит у буџету у милијардама динара, а пензије треба вратити у законске оквире постојећег закона о ПИО, а не да се са пензионерскимпарама усклађују пензије свим пензионерима, па и оним испод 25.000,00 јер је то очигледна уравниловка. Пензионерима који примају пензије испод минимума држава је дужна да социјалним давањима обезбеди пристојан живот.