Прочитај ми чланак

Хрватска штампа о „рекету”: Хрвати дају ЕУ 600 мил. € резерви

0

Да би ушла у еврозону Хрватска мора да препусти 600 милиона евра девизних резерви „Франкфурту“, пише Јутарњи лист.

Измене Закона о Хрватској народној банци (ХНБ) последњи су корак према скорашњем чланству Хрватске у Еуропској унији.

Тим изменама омогућиће се преношење дела девизних резерви на Европску централну банку ЕЦБ, која има седиште у Франкфурту. Додуше, у законском предлогу, који Министарство финансија ускоро шаље пред министре Зорана Милановића, не каже се о којем се делу међународних резерви ради, но из високопозиционираних извора у централној банци Јутарњи лист сазнаје да је реч о око пет одсто хрватских девизних резерви. Како су оне крајем прошле године износиле 11,3 милијарди евра, реч је о нешто мање од 600 милонана евра.

Коначни износ новца који ће Загреб пренети на Франкфурт зависиће од сложене формуле, коју управо проучавају у ХНБ-у, а која се темељи на броју становника и уделу Хрватске у бруто домаћем производу зоне евра. Све то, наравно, у тренутку увођења евра у Хрватску, до чега је остало још доста времена. Но и без чланства у зони евра, Хрватској улазак у ЕУ носи одређене промене у сфери монетарне политике.

Пре свега, ради се о додатном јачању назависности централне банке, као и о проширивању забране кредитирања јавног сектора и на институције ЕУ.

Од ХНБ-а ће се, надаље, тражити да подупире опшу економску политику у ЕУ, што се пре свега односи на стабилност цена. Све је то, кажу упућени, јасна порука да времена кад су се проблеми решавали штампањем новца с приступањем ЕУ дефинитивно остају иза нас.

Мења се и однос ХНБ-а према ЕЦБ-у и Еуропском систему централних банака. Тако ће, на пример, ХНБ поверљиве податке моћи достављати ЕЦБ-у, а осим сузбијања фалсификовања куне, бориће се и против фалсификовања евра.

(Јутарњи лист, фото: sxc.hu)