Прочитај ми чланак

ХОЋЕ ДА СЕ СЕЛЕ ИЗ СРБИЈЕ: Половина кинеских радњи на НБГ и даље затворена!

0

к

Поједине радње у два кинеска тржна центра у новобеоградском Блоку 70 ових дана ипак су отворене. Претпоставља се да ће велики број њих поново почети с радом чим среде све потребне папире, док неки размишљају и о селидби из Србије.

Већина оних који су стидљиво отворили радње не желе да причају о томе зашто нису радили, али се претпоставља да је разлог који се крије иза тога контрола коју обавља Пореска управа.

– Почели смо да радимо, али нема муштерија. Не знам зашто остали не раде. Што се тиче пореза код мене је све уредно. Људи се плаше да отворе јер посао иде слабо, а притом ту је и контрола. Ја сам све платио, и магацин и књиговођу, немам разлога да бринем – каже Сунце Инси Сунг.

Он додаје да ће ако посао не буде кренуо набоље да се врати у Кину, јер му се више не исплати да послује у нашој земљи.

Запослени у овом тржном центру истичу да је пре 5-10 година било много више посла, а да је у међувремену поскупела царина, али да су порасли и остали трошкови које имају.

– И када бих хтео да неке скупље производе продам јефтиније, опет је проблем јер немам коме да их продам. Нема муштерија. Не знам зашто други нису радили, код мене је све у реду. Знам да порези морају да се плаћају, а моји радници су пријављени. Ипак, тешко се овде послује јер ми треба новац и да прехраним породицу, али и да све платим и ако успем, да зарадим – каже Кинез Јин Донг Ронг.

Он је у Србију дошао још 1998. године и, како каже, воли нашу земљу и ово му је друга кућа. Ипак, због лоших услова пословања многи његови пријатељи и познаници отишли су у неку другу земљу, где су, каже, трошкови јефтинији.

– Од прошле године до данас одавде је отишло преко 1.000 људи. Одлазе углавном у Чиле, Бразил и Аргентину. Тамо им посао иде добро, док овде око 50 одсто радњи послује са губитком. Једна моја рођака је отишла у Доминиканску Републику, друга у Чиле, где ми је и ујак, па им се можда и ја придружим – каже Јин Донг Ронг.

На тај начин изгледа размишљају још неки Кинези који пакују робу у кутије које уносе у аутомобиле. Други броје артикле и по свему судећи, покушавају да ураде попис како би на неки начин средили све папире потребне за рад.

Без обзира на натписе који стоје на радњама, претпоставља се да ће већина почети са радом чим среди сву документацију која им је потребна. Директор Пореске управе Иван Симич изјавио је да ће радње у Блоку 70 морати да поштују прописе као и све друге радње у Србији – да пријаве раднике и приходе, издају фискалне рачуне и плаћају порез.

Мобилне екипе Пореске управе обавиле су контролу кинеских радњи у неколико градова Србије и констатовале да и даље постоји низ неправилности. Инспектори су проверавали да ли се издају фискални рачуни и да ли су они који раде пријављени у складу са прописом, против прекршилаца биће предузете све законом прописане мере, а контрола ће се наставити.

(Телеграф)