Прочитај ми чланак

„ХЕСТИЛ“ ШИРИ БИЗНИС У СРБИЈИ Кинези хоће још три фабрике

0

abcdff6a5c70eb78f890baa42519511e

Кинески “Хестил” купио је Железару Смедерево за 46 милиона и планира да у њу уложи више стотина милиона евра. „Хестил“ жели још три посрнуле фабрике у Србији.

– “Хестил” планира да још улаже у Србију и преговори са њима о приватизацији неких металских гиганата су започели. Представници “Хестила” су у разговору са српским властима показали велико интересовање за улагање у металски сектор. Њих не брину тренутни проблеми у овој индустрији јер размишљају дугорочно. Зато су заинтересовани за “Прву петолетку”, Фабрику каблова у Јагодини, крушевачки “14. октобар”, али и за друге српске посрнуле гиганте. Поред тога, показали су интересовање и за РТБ „Бор“, где би могли да буду стратешки партнер, као и за ФАП – каже наш извор из Владе Србије.

Уговор о продаји Железаре Кинезима потписан је јуче у Смедереву у присуству премијера Александра Вучића, скоро целе Владе, отправника послова Кинеске амбасаде, представника кинеске компаније и више хиљада радника. Уговор су потписали министар привреде Жељко Сертић и председник кинеске компаније Ју Јонг.

Сертић је након потписивања књигу са текстом уговора подигао изнад главе да је виде радници, да би је онда пољубио.

– Пољубио сам уговор јер је ово једна од најважнијих ствари за Србију. Понеле су ме емоције – казао је министар.

Годишњи капацитет производње Хестила је 50 милиона тона челика, приход у 2015. износио је 43 милијарде долара.
Честитајући радницима, премијер Вучић је подсетио на четири године неизвесности, од одласка “Ју-ес стила” 2012, када је у више наврата било говора да Железара буде затворена због губитака.

– Није новац увек најважнији, важно је да се боримо, да не одустајемо. Борили смо се до краја и успели, сви заједно. Ми као мала земља не бисмо могли да сачувамо Железару. Успели смо захваљујући нашим кинеским пријатељима – рекао је Вучић и најавио да ће председник Кине Си Ђинпинг доћи у јуну у Смедерево.

Ју Јонг је казао да “Хестил” има најнапреднију технологију и поноси се најчистијим зеленим процесом производње гвожђа и челика.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић захвалила се премијеру Вучићу, који, како је рекла, “хиљаде ноћи није спавао како би испунио обећање да ће решити проблем Железаре и сачувати 5.000 радних места”.

Извор: БЛиц