Прочитај ми чланак

ХАОС ЗБОГ ШТРАЈКА: Грађани чупају косу због катастра

0

Током четврте недеље штрајка у Републичком геодетском заводу, запослени на преговорима у влади. Запослени верују да ће добити повишице. Људи незадовољни, јер не могу да добију документа

Штрајк великог дела запослених у Републичком геодетском заводу гази четврту недељу. Службеници незадовољни пре свега чињеницом да им због правног вакуума плате не расту као остатку јавног сектора, у уторак су затражили хитан пријем код премијерке. Током поподнева о повећању зарада, штрајкачки одбор је преговарао са директором РГЗ Борком Драшковићем и министром рада Зораном Ђорђевићем. Запослени верују да ће издвејствовати веће плате, а компромису се надају и незадовољни грађани, који данима покушавају да дођу до шалтера локалних катастарских служби.

Запослени у РГЗ лане нису осетили повећање основица за пет одсто, а по свој прилици неће их сустићи ни овогодишњих седам одсто. Напротив, катастарски службеник који је 2014. године зарађивао 46.000 динара, данас прима око 41.000 динара. Стотинак незадовољних у уторак се окупило пред зградом Владе Србије.

– Нису нам обрачунавали минули рад, па су плате смањиване – објашњава Небојша Пејчиновић, из синдиката „Независност“. – Компромисно решење је био обрачун додатака за прековремени рад и организацију посла. Системски закон о платним разредима требало је да коначно реши проблем. Његова примена је, међутим, одложена, и ми ћемо опет остати без повећања. У РГЗ је све мање радника, а посла је све више. Око 200 је запослених на одређено време и 500 по уговору о повременим и привременим пословима. Отворен је конкурс за пријем нових радника, али њихове плате нису предвиђене буџетом за ову годину.

Штрајкачи кажу да се број служби које не раде мења из дана у дан и креће се између 90 и 100. Штрајкују службе највећих градова у Србији, па грађани скоро четири недеље у њима не могу да обаве никакав посао.

НОВИ САД – Мештанин Србобрана Иштван Пинцел понадао се у уторак да ће у Новом Саду успети да добије извод из листа непокретности, јер му је тај документ хитно потребан како би подигао кредит за куповину куће. Наишао је на закључана врата новосадског катастра.

– Покушао сам да тај извод прибавим у Србобрану, али није могло и упутили су ме у Нови Сад. Катастар не ради, не знам сад шта да радим. Треба хитно да у банци решим питање стамбеног кредита, али то не може да се заврши без извода из Катастра – каже Пинцел за „Новости“, напомињући да је капару за куповину куће већ дао.

Испред затвореног улаза у Катастар био је и Новосађанин Ненад Миљешић, иначе председник Војвођанске уније предузетника, који је веома незадовољан радом те установе.

– Ја већ шест година не могу да укњижим своју гаражу, овде у центру града. Надлежни у Катастру упућују ме на судове, из само њима знаних разлога. Сматрам да је стање у новосадском катастру веома лоше и тим поводом држава мора нешто да предузме – поручио је Миљешић.

НИШ – Шалтер-сале у Нишу су празне, а службеници седе поред угашених компјутера јер их је централа искључила из система уочи Нове године. Иако је на улазним вратима уредно истакнуто обавештење о штрајку, пре неколико дана морала је да интервенише полиција и смирује нервозну странку. Нишлија, који је на одслужењу затворске казне, добио је неколико дана одмора па је хтео да обави неке неодложне послове у Катастру. Пошто му то није пошло за руком, хтео је пријем код представника синдиката који су му објаснили ситуацију. Како га ни то није умирило, обезбеђење је позвало полицију која је легитимисала и упозорила странку на понашање.

СОМБОР – Грађани Сомбора због штрајка не могу данима да поднесу захтев за укњижбу објекта, нити да поднесу било који захтев или подигну лист непокретности. Улазна врата зграде ове установе затворена су решеткама, а обавештење на њима каже да су у штрајку. Многи грађани се жале на рад ове службе.

ЗРЕЊАНИН – Због штрајка запослених, врата Службе катастра непокретности РГЗ у Зрењанину затворена су од 24. децембра прошле године. Службенице које смо у уторак затекли на шалтеру тврде да се странке не буне и да већина оправдава њихов поступак.

– Многи нису обавештени о нашој обустави рада. Враћају се необављена посла и углавном нам дају подршку – каже једна чиновница, а док смо фотографисали упозорење о штрајку, у згради Градске куће Зрењанин двојица пролазника прокоментарисала су гласно: „Мала им плата од 40.000 динара, а имају средњу школу“.

ЏАБА ПУТОВАО ДО ПОЖАРЕВЦА

Пред Службом за катастар непокретности у Пожаревцу затекли смо само радника службе обезбеђења и житеља Пругова који је покушао да обави посао.

– Чекао сам да прођу празници да прибавим лист непокретности за једно укњижење – каже овај мештанин. – Узалуд сам плаћао аутобус и смрзавао се чекајући га. Ко зна колико ћу да чекам на само тај један папир. Са Катастром одраније имам лоше искуство.

У Катастру су нам рекли да је обустава рада потпуна. Иначе, у пожаревачком катастру годинама су огромне гужве, јер је надлежан и за Костолац и још 25 сеоских насеља.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!