Прочитај ми чланак

Грчка урадила оно што власт у Србији неће ( јер зарађују на нама)

0

Високе цене су реалност на коју су се навикли потрошачи у Србији. Међутим, иако криза јесте погодила читав свет, чињеница је да су у многим развијеним европским државама цене основних намриница ниже него код нас, а плате далеко веће. Дакле, неке Владе ипак су успеле да пронађу начин да обуздају инфлацију. Такав пример је Грчка – која је ограничила трговачке марже. Зато грчки потрошачи купују храну по приступачнијим ценама од нас.

Према званичним статистичким подацима, инфлација у Грчкој је у јануару износила 3,1 одсто. У Србији је, пак, истог месеца износила 6,4 процента.

Дакле, Влада Грчке успела је да обузда инфлацију и сачува новац грађанима.

Власти у овој држави заправо су донеле посебан закон, којим се ограничава максимална маржа (зарада) коју трговци могу да обрачунавају, што у пракси значи да цене неће бити формиране по нечијем сопственом нахођењу, те неће моћи да иду “у небеса”.

Како је саопштило Министарство развоја ове земље, продавнице морају да доставе ценовнике својих добављача, како би могла да се контролише маржа коју убирају.

Наравно, за непоштовање овог прописа, Влада Грчке прописала је и казне.

Тако је пре неколико дана компанија “Аинос”, која производи замрзнуто поврће, кажњена са 742.000 евра, јер је имала неоправдано високе цене. Компаниија је најавила жалбу јер тврди да инспекција није узела у обзир трошкове производње и да је извештај нетачан.

Иначе, један од производа за који је ограничена маржа је формула за бебе. На овом производу, примера ради, маркети могу да зараде највише седам одсто.

„Могла би и наша Влада…“

Влада Србије досад је имала неколико различитих мера, али нису доносиле закон који би ограничио маржу и тако смањио цене основних производа на дуже стазе.

Тако су неколико месеци биле ограничене цене млека, уља, меса, а једно време на снази је била акција “Боља цена”, када је 36 производа у различитим маркетима имало ограничену цену. Ипак, да им јепотребно дуготрајније решење, кажу управо потрошачи.

Чак је и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла, у августу прошле године, да има простора за смањење маржи у малопродајним ланцима.

Табаковић је рекла да пет највећих трговинских ланаца у Србији наплаћују добављачима улазак у објекат и смештај робе у видном кругу потрошача, а да при томе не поштују рокове плаћања робе.

Ипак, ово је остало на гувернеркином апелу, а марже нису смањене.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Nikana.gr🔹Letovanje u Grčkoj (@nikana.gr)

Вест о мерама у Грчкој објавила је агенција која се бави проналаском смештаја за туристе, а по коментарима јасно се закључује да би се домаћи потрошачи обрадовали новом закону о ограничењу маржи и код нас.

“Могла би и наша Влада да хоће”, “Код нас дивљи запад”, само су неки од многобројних коментара.

Ниже цене за 3.000 производа

Још једна мера коју је донела Грчка огледа се у томе да су почетком марта добаваљачи морали да снизе цене за 30 одсто, што је наравно довело до смањења цена, и то више од 3.000 производа и на рафовима.

Ова одлука не односи се на храну, већ на козметику, средства за чишћење дома, личну хигијену, али и производе за бебе.

Највеће снижење цена, пишу медији, забележено је код пелена за бебе, које су сада јефтиније за око 18 одсто.