Прочитај ми чланак

ГДЕ СТАО ТУЂМАН, ПРОДУЖИО ТОДОРИЋ: Хрватски тајкун српски краљ уља

0
ivica todorić idea 5_lb

Фото: Графички студио Блица

Власник хрватског „Агрокора“ (у Србији „ИДЕА”) Ивица Тодорић, после куповине „Дијаманта“ из Зрењанина, купује још једну уљару у Србији.

Најбогатији хрватски бизнисмен, који је у Србији власник шест предузећа, хоће да преузме и компанију „Викторијаоил“, уљару из Шида која је на тржишту присутна са брендом „Искон“, сазнаје „Блиц“.

Тодорић је на српско тржиште уља ушао 2004. куповином зрењанинске фабрике која је годинама држала више од трећине тржишта, а сада му је циљ да учешће у Србији значајно прошири и куповином предузећа које послује у саставу „Викторија групе“.

Расту акције „Витала“

Вредност акције „Витала“, компаније чији је власник Предраг Ранковић Пецони, у последњих месец дана порасла је више од 30 одсто. На питање да ли то говори да се и овој уљари ближи продаја, у Пецонијевој компанији „Инвеј“ за „Блиц“ су одговорили негативно. Подсетимо, деонице „Бамбија“ и „Имлека“, скочиле су уочи продаје више од 25 одсто.

Извор „Блица“ каже да Тодорић хоће „Искон“ и због тога што то уље користи као сировину у производима „Идеине“ робне марке „К плус“.

Цена трансакције у овом тренутку није позната јер „Викторијаоил“ није на Београдској берзи и нема тржишну вредност, али стручњаци кажу да ће на њу утицати тржишно учешће у Србији и вредност извоза уља „Искон“. По подацима са сајта „Викторијаоила“, та компанија држи трећину српског тржишта уља и извози у 11 земаља.

На питање колико је „Агрокор“ близу куповине нове уљаре у Србији и који је мотив преузимања, у овој компанији нам нису прецизно одговорили, али су потврдили сазнања „Блица“.

– Упознати смо са тим да „Викторијаоил“ разматра различите стратешке опције. У случају да се одлуче за продају дела предузећа, ми ћемо бити један од заинтересованих – кратко су прокоментарисали у „Агрокору“ за „Блиц“.

У „Викторија групи“ кажу да стално добијају и разматрају бројне понуде за стратешка партнерства.

– Добијамо и понуде за заједничко инвестирање, мерџере и аквизиције нашег система или предузећа у оквиру њега. У овом тренутку не можемо да коментаришемо планове и разговоре са потенцијалним партнерима – кажу за „Блиц“ у тој компанији.

„Викторијаоил“ годишње преради близу 220.000 тона сунцокрета и више од 85.000 тона соје. Од 2009, откад постоји бренд „Искон“, поседује најмодернији погон за производњу сунцокретовог уља на Балкану. Годишња производња премашује 68 милиона литара. По подацима Агенције за привредне регистре, у 2013. су забележили минус од 873 милиона динара, а 2012. профит од чак 1,7 милијарди динара. Имају 300 запослених.

(Блиц)