Прочитај ми чланак

Гаспром: Нек сад Европа гради гасовод

0

Не бих рекла да је јуче у Бриселу постигнут договор око „Јужног тока“ иако је то била сврха састанка. Пројекат је могућ када се постигне политички договор између ЕУ и Русије.

zorana-mihajlovicНажалост, ми не одлучујемо: Зорана Михајловић

То каже потпредседница Владе Зорана Михајловић. А европски комесар за енергетику Марош Шефћовић, након састанка у Бриселу са министрима енергетике осам земаља чланица ЕУ које су укључене у пројекат, навео је да их Москва није званично обавестила о обустави изградње „Јужног тока“. Он је поновио да се гасовод може градити само ако се сасвим усклади са европским прописима, о чему је обавестио и амбасадора Србије при ЕУ Душка Лопандића.

– Подвлачим, ми смо тренутно посматрачи, јер нисмо били на састанку зато што нисмо чланица ЕУ и ми не одлучујемо о томе да ли ће се „Јужни ток“ градити или неће. За Србију је важно да мисли шта да ради даље и да ли да гради друге гасоводе. Ми смо земља која је опредељена да иде ка ЕУ, према томе ми смо и раније и сада радили на другим интерконекцијама у оквиру пројеката ЕУ. Рачунамо на интерконекцију Ниш – Димитровград, која ће преко Бугарске омогућити повезивања на друге гасоводе, укључујући гасовод преко Турске и гасни терминал у грчкој луци Алаксандрополис – објашњава Михајловићева.

Премијер Вучић изјавио је јуче да ће Србија, након одустајања Русије од пројекта „Јужни ток“, морати да размотри своју политику на пољу енергетике, што ће бити једна од тема о којој ће данас у Риму разговарати са италијанским премијером Матеом Ренцијем.

Србија може само да чека да се заврше дипломатске игрице Русије и ЕУ, што потврђује и јучерашњи дан.

– Одлука о отказивању изградње гасовода „Јужни ток“ је коначна и не постоји могућност ревизије тог пројекта, али Србија је била и биће важно тржиште за „Гаспром“ и неће бити остављена без гаса. Ако Европа не жели директну испоруку гаса, „Гаспром“ ће обезбеђивати гас до турско-грчке границе. Ако хоће гасовод од турско-грчке границе, Европа ће морати да изгради инфраструктуру – наводе у „Гаспрому“. 

Бајатовић: Биће изграђен

– „Јужни ток“ ће бити изграђен јер ће се Русија и Европска унија договорити око његове реализације. Русија је у међувремену успешно пребацила лопту на терен ЕУ – каже Душан Бајатовић, копредседавајући у компанији „Јужни ток“ и генерални директор „Србијагаса“. 

Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин каже да мисли „да је могуће надокнадити Србији неке губитке после обуставе изградње ‚Јужног тока‘ и да ће Русија тежити томе да узме у обзир интересе Србије, што је већ речено у разговорима руководства две земље“.

Он је поручио и да Европа мора да размисли како ће да се снабдева гасом, с обзиром на то да споразум о гасном транзиту са Украјином истиче 31. децембра 2017. године, када ће транзит преко Украјине нестати, али и напоменуо да је „Јужни ток“ био пројекат вредан више милијарди евра, а главни финансијер био је „Гаспром“.

(Блиц)