Прочитај ми чланак

Фискални савет: Што пре ребаланс буџета

0

dinar-novac

(Танјуг)

Јавне финансије у Србији су у врло лошој позицији и неопходно је што раније усвојити ребаланс буџета, који ће морати да садржи и мере за контролу пензија и плата у јавном сектору, оценио је данас Фискални савет.

Фискални дефицит ће у 2013. уместо планираних 3,6 одсто бруто-домаћег производа (БДП) премашити 5,5 одсто БДП-а, док је јавни дуг већ изнад 60 одсто, а наставиће да расте током ове и у наредној години, саопштио је Фискални савет.

„Времена за озбиљне интервенције којима би се до краја године могле обезбедити значајне уштеде у буџету све је мање. Због тога сматрамо да је потребно већ сада приступити припреми ребаланса буџета“, поручили су из Савета.

Фискални савет је упозорио да је Србија недовољним смањењем дефицита у 2013. и одлагањем реформи „поново дошла у опасну позицију, када је криза јавног дуга могућа“.

Потребне оштре мере

Да би се фискална кретања трајно ставила под контролу и избегла криза јавног дуга, потребне су, како су нагласили у том телу, оштре мере Владе већ у 2013. и кредибилан план смањења дефицита у средњем року.

За постизање првог циља, неопходно је што раније усвојити ребаланс буџета, а за постизање другог циља, неопходно је напокон започети спровођење планираних структурних реформи, али и склопити аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ), навели су стручњаци тог тела.

Како су навели, то је гаранција инвеститорима да ће Влада извршити неопходно фискално прилагођавање и бити у могућности да у будућности враћа нарасле дугове.

Програм мера штедње Министарства финансија смањиће дефицит за 0,6 до 0,7 одсто БДП-а уместо планираних један одсто, оценили су у савету.

У том савету сматрају да стање јавних финансија у Србији захтева озбиљније мере од предложених, односно да је одмах потребан ребаланс буџета.

Неопходна контрола плата и пензија

Контрола плата и пензија биће неопходна и за буџет 2014., а структурне реформе неопходно је започети одмах, поручили су из Савета, додајући да би повећање плата и пензија у октобру у оваквим околностима било фискално неодговорно.

Јавни приходи су у прва четири месеца 2013. знатно одступили од плана, док су јавни расходи, како је наведено, „(привидно) под контролом“.

Јавни приходи су у прва четири месеца 2013. године мањи од очекиваних за чак 40 милијарди динара, а у Фискалном савету очекују да ће до краја године приходи републичког буџета одступити од плана за најмање 80 милијарди динара (2,1 одсто БДП).