Прочитај ми чланак

Фирма блиска СНС добила 10 послова од „Поште“ у само једном дану

0

"Конкорд Стил", ћерка фирма компаније "Конкорд Вест" која је блиска Српској напредној странци, недавно је добила чак 10 послова у једном дану од ЈП Пошта Србије и то у конзорцијуму са још неколико предузећа. Реч је о пословима одржавања хигијене објеката Поште, чија је укупна вредност око 16 милиона евра, а уговори су склопљени на три године.

Радници „Поште“ су у штрајку дуже од три недеље, а током протеста указују и на низ спорних јавних набавки које је то јавно предузеће расписало последњих месеци.

Неки од уноснијих послова додељени су конзорцијуму који предводи „Конкорд Стил“, фирма у којој већинско власништво има Жељко Дрчелић (60 одсто), бизнисмен близак СНС, а који је и већински власник „Конкорд Веста“, компаније која последњих година добија низ уносних послова од државе.

Поменути „Конкорд Стил“ у укупно 10 јавних набавки, које су закључене 26. октобра, предводи групе понуђача који ће у наредне три године одржавати хигијену у објектима „Поште“, практично у целој Србији, и за то добити укупно око 1,9 милијарди динара без ПДВ-а или око 16,2 милиона евра.

Послови вредни 16 милиона евра

Осим „Конкорд Стила“, у конзорцијуму су и “Telus” и „Telus pro“, ћерке фирме Телекома Србије, као и предузећа “Klin trejd fasiliti menadžment“, “SCT services” и  “T&M grup solušns“.

Најзначајнију сума новца овај конзорцијум добио је за послове одржавања хигијене објеката Поште у Београду и то у укупном износу од око 5,6 милиона евра. Иста предузећа добила су тај посао и у Краљеву и Чачку, а укупна вредност те набавке је близу 858.000 евра.

Та група понуђача на челу са „Конкордом“ добила је посао од Поште и у Панчеву и Сремској Митровици, у вредности од око 1,1 милиона евра, а толико ће добити и за одржавање хигијене Поштиних објеката у Смедереву, Пожаревцу, Зајечару и Бору.

И ово није крај. „Конкорд“ ће са својим партнерима у наредне три године одржавати хигијену и у објектима у Врању, Лесковцу, Прокупљу и Пироту, за шта ће добити око 714.000 евра, а исте фирме ће одржавати хигијену у Новом Саду и то за око 1,7 милиона евра. Тај посао им је додељен и у Нишу и на Косову и Метохији и то у вредности од око 895.000 евра.

Том конзорцијуму Пошта је доделила идентичан посао у Јагодини, Крагујевцу и Крушевцу (1,55 милиона евра), као и у Суботици, Зрењанину, Сомбору и Кикинди (1,35 милиона евра), уз помоћ још две фирме.

Фирма блиска СНС наставља да ниже вредне послове

Судећи по подацима са портала јавних набавки, у последњих неколико година „Конкорд Стил“ је добијао послове одржавања и од ЈП „Градско стамбено“. Међутим, много познатија компанија је „Конкорд Вест“, која има истог власника.

Од државе и града Београда годинама уназад добија милионски вредне послове на великим пројектима. Тако је у јулу ове године, заједно са групом понуђачадобила посао вредан око 11,36 милиона евра за постављање монтажних објеката на 104 локације у Београду, намењених смештају београдских личних асистената (БЕЛИ).

Само 20 дана касније, иста фирма ангажована је за извођење радова на канализацији на Вождовцу и то за 1,6 милиона евра, а после два поништена тендера добили су посао реконструкције и обнове Музеја града Београда у вредности од 36 милиона евра. Такође, „Конкорд Вест“ био је ангажован и на изградњи новог стадиона у Лесковцу.

Везе са Збиљићем

Ова компанија се иначе годинама доводила у везу са контровезним бизнисменом Драгољубом Збиљићем.

Директорску функцију у „Конкорд Весту“ обавља дугогодишњи директор „Енерготехника – Јужна Бачка“ Бранимир Мијаиловић, који је био осумњичен за утају пореза. То међутим није представљало препреку да ова компанија буде „награђена“ ангажовањем на бројним државним пројектима.