Прочитај ми чланак

Филип Морис почиње са производњом резаног дувана у Србији

0

(Правда, Србин Инфо)

На један килограм дувана продатог на црном тржишту на улици држава изгуби 8.000 динара акциза и ПДВ-а, а највећа домаћа компанија дувана Филип Морис као одговор на то почетала је производњу резаног дувана на тржишту Србије, а разлог за то је све чешћи прелазак потрошача са цигарета на јефтиније дуванске производе.
 
Према речима генералног директора Филип Мориса у Србији Пола Рајлија фабрика Филип Морис у Нишу је прва фабрика ове компаније у региону источне Европе, Блиског истока и Африке која производи овај тип дуванских производа. Поред тога, фабрика у Србији је данас једна од четири фабрике у мрежи Филип Морис Интернешенела у свету, специјализованих за производњу резаног дувана.

– Одлука о увођењу производа резаног дувана представља одговор на потребе потрошача, јер смо уочили јасан тренд преласка на јефтиније производе, будући да потрошаћи цигарета траже повољније понуде, истакла је заменик генералног директора Јелена Павловић.

Компанија ће, како је навела, резани дуван српском тржишту понудити у облику две робне марке – Филим Морис и Бонд Стрит.

Према њеним речима резани дуван који ће се продавати у конзервама на тржишту ће коштати око 420 динара, што је довољно да се направи око шест паклица цигарета. Према тој рачуници паклица цигарета направљена од резаног дувана у овом случају би коштала око 70 динара, што је далеко ниже од најниже цене паклице која тренутно износи 135 динара на тржиссту Србије.

Према проценама Филип Мориса на тржишту Србије је у задња четири месеца опала је продаја цигарета за око девет одсто, додавши да је такође уочена и дистрибуција резаног дувана на црном тржишту, односно на пијацама, због чега је држава такође на губитку јер не убира приходе од пореза и акциза.

Примера ради, како је навела, на један килограм резаног дувана који је у промету на пијацама држава изгуби око 8.000 динара, а на око један проценат пада продаје цигарета, губици државе су око 10 милиона евра, истакавши да сада илегално тржиште чини око 10 одсто.

На питање новинара какав је став компаније о дисбалансу у извозу цигарета који већ дуже време постоји са Хрватском, она је рекла да је до сада са том земљом примењиван трговински споразум у оквиру ЦЕФТА, али да ће у јулу, уласком Хрватске у ЕУ тај споразум престати да се примењује.

Према њеним речима, тренутно су у току преговори са ЕУ о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом, и постоји иницијатива Брисела да се садашња царинска стопа на увоз цигарета из ЕУ од 57,6 одсто смањи.

– Филип Морис се свуда у свету залаже за либерализацију тржишта, па је тако и у Србији, рекла је Павловићева и додала да је на држави да процени и анализира какве би евентуалне ефекте на домаћу економију могла да има једна таква одлука.