Прочитај ми чланак

Фијат Србија: посао или дебакл века

0

Посао века, како је режим Бориса Тадића назвао долазак „Фијата“ у Крагујевац, лако би могао да се претвори у дебакл века, који ће скупо плаћати управо грађани Србије.

О чему се ради? Инвестиција италијанског произвођача у „Заставу“ у износу од 500 милиона евра, био је предизборни адут ДС-а, како 2008, тако и 2012. године. Заправо, „Фијат“ је Заставу добио потпуно бесплатно, а затим је заложио фабрику и на основу тога од банака добио кредит у износу од 500 милиона евра и те паре уложио у набавку машина за производњу.

С обзиром на то да је компанија „Фијат аутомобили Србија“ заједнички пројекат државе Србије и Фијата, у случају да продаја аутомобила закаже (што је светски тренд), Италијани ће имати право да се повуку из целе приче, а држави Србији (њеним грађанима) ће остати скупи кредити за враћање. Другим речима, „Фијат“ је у целу причу ушао без било каквог пословног ризика, који јe сваљен на леђа српског народа.

Почетак производње новог „фијата 500Л“ заказаног за почетак јула неће каснити, поручују за из компаније „Фијат аутомобили Србија“. Ипак, модел „фијат 500“ је у Америци током 2011. уместо планираних 50.000 продала само 19.769 аутомобила.

Почетак производње долази у прилично неповољном тренутку, када продаја нових аутомобила на европским тржиштима опада, а управо је тржиште Европске уније прва дестинација на коју би нови модел требало да се извози до краја ове године.

Фијат“ је за годину дана у Европи забележио пад продаје од 12,1 одсто, показују подаци Европске Асоцијације произвођача аутомобила (АЦЕА).

Због пада тражње у Европи, ова компанија одлучила је да ревидира овогодишњи план инвестиција са 7,5 на 7 милијарди евра, смањујући искључиво улагања у производњу у европским земљама. Tакође, „Фијат“ се прошле године није прославио у Америци. Модел „фијат 500“ је у Америци током 2011. уместо планираних 50.000 продала само 19.769 аутомобила.

Сам Серђо Маркјоне је признао да су били прилично наивни у прогнозма за то тржиште, па не би требало да чуди ако буду обазривији у случају калкулације извоза из Крагујевца новог модела.

А. Д.