Прочитај ми чланак

Елдорадо: Откривено још злата у Медвеђи

0

На подручју Медвеђе, где већ постоји рудник, откривено још једно велико налазиште бакра и злата, сазнају београдски медији.

У селу Туларе, компанија Дунав Минералс, утврдила је резерве бакра од 800.000 тона и руде злата 78 тона. Међутим, да би се отворио економски исплатив рудник биће потребно још доста времена, наводи Б92.

На локалитету Кисељак, у селу Тулару, испод брда се налази 300 милиона тона руде бакра и злата. Истраживања се обављају годину и по дана а у узорцима који су узети са дубине од 80 метара утврђен је садржај од 0,27 одсто бакра и 0,26 грама злата по тони руде.

Менаџер истраживања компаније Дунав Минералс Фил Фокс каже да ће истраживања трајати још најмање две године.

„Ово је први од много корака које треба да пређемо у будућности. Имамо доста чињеница, али морамо да урадимо додатна бушења, затим економске, еколошке социјалне и друштвене студије. Надамо се уз срећу да ће све бити добро, јер већ имамо вредне резултате али има још пуно посла“, каже Фокс.

У фирми Дунав Минералс у Тулару запослено је 37 радника, углавном са подручја Медвеђе. Председник општине Медвеђа Слободан Драшковић очекује да ће отварање рудника спречити исељавање становништва.

Дунав Минералс је филијала канадске компаније, која је у току ове године за истраживања на подручју Србије инвестирала 10 милиона евра. Геолог те компаније каже да само један од хиљаду истраживачких пројеката постане прави рудник.

Током пробних бушења у Тулару су пронађена два извора топле и хладне минералне воде. Подручје Медвеђе, где се већ налази рудник олова, цинка сребра и злата у Лецу, други је највећи магматски комплекс у Србији.

(B92)