• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • ЕКОНОМИСТА ИЗ САД КОЈИ ЈЕ ПОГОДИО СВЕ: Права рецесија почиње данас! Платни систем Европе пада 2017!
Прочитај ми чланак

ЕКОНОМИСТА ИЗ САД КОЈИ ЈЕ ПОГОДИО СВЕ: Права рецесија почиње данас! Платни систем Европе пада 2017!

0

deonice na berzama_e

Загребачко Докукино било је један од 17 европских биоскопа у којима је у уторак увече одржана истовремена пројекција документарног филма „Прогностичар“ о контроверзном економском аналитичару Мартину А. Армстронгу који је до запањујућих детаља предвидео све глобалне финансијске кризе од 1987. године наовамо, а који тврди да управо данас почиње нова велика криза, која ће се одразити на вредност америчког долара, али и на читаву економију САД и њен утицај у свету.

Након пројекције публика је у свих 17 биоскопа из осам европских земаља у директном пријеносу гледала гостовање Мартина А. Армстронга у Атини, одакле је одговарао на питања која му је публика слала путем Фејсбука.

Многе, поготово Грке, занимало је што ће се догодити с Еврозоном.

„Бежите оданде. Што пре изађете, пре ћете се опоравити“, одлучно је одговорио Армстронг, који је био један од стручњака с којима су се идејни творци евра консултовали у тренуцима стварања нове валуте.

Армстронг тврди да их је тада неуспешно одговарао од начина на који су кренули у стварање европске економске уније.

„Већ је тада било јасно да ће се државни дугови сручити на главу земљама попут Грчке, који су морали да их конвертују у евре. Упозоравао сам да се прво морају уредити државни дугови, а онда ићи у стварање нове валуте, али у Бриселу су ми рекли да народ никад не би гласао за такве мере, док увођење заједничке валуте имплицира одређени оптимизам којем ће се људи приклонити“, присетио се Армстронг, који је својевремено био један од најутицајнијих консултаната на свету.

Али, замерио се финансијском естаблишменту након што је почео јавно да открива закулисне игре попут оне у којој је, како тврди, клан америчких банкара након пропалог финансијског погодовања на руском тржишту уцењивао руског председника Бориса Јељцина и посредно довео Путина на власт.

„Кад је Реганова администрација кроз групу Г5 1985. године припремала интервенцију у глобално тржиште валута, био сам један од 35 стручњака које су театрално позвали на консултације о томе како „спасити свет“. Дошао сам с неким конкретним предлозима, они су то послушали, рекли да је мојих 15 минута истекло и на крају у историјском документу потписаном у хотелу Плаза објавили властите, унапред донесене закључке. На сличан сам начин 2012. године упозоравао на катастрофу са швајцарским франком, али њихови политичари су се са мном такође само формално консултовали. Морате разумети да владе у спрези са крупним капиталом не раде ништа против властитог интереса. На папиру стоји да су се консултовали са стручњацима, али економске анализе које наручују и обилно плаћају унапред су намештене. То су правила по којима играш или испадаш из игре“, тврди Армстронг, који је провео 11 година у америчком затвору, у случају који многи данас сматрају намештеним, а у којем је био оптужен за финансијске малверзације по тзв. Понзијевој шеми.

Ради се о забрањеном моделу пословања у који је потребно стално доводити нове инвеститоре, у противном се систем распада.

Армстронг је 1999. године оптужен да је у сарадњи са „Републиц Неw Yорк Банк“ на тај начин с америчким инвеститорима пословао у Јапану, што је изазвало велики скандал у финансијским круговима. Одређене сумње у истинитост оптужби почеле су се јављати кад је новинарима било апсолутно забрањено праћење било којег дела судског процеса, а једино на чему је судија упорно инсистирао било је да Армстронг преда прастари лаптоп на којем се налазио софтвер који му је омогућио предвиђање будућих финансијских криза.

Овај аналитичар је одбијао да преда математичку формулу коју је створио, која би у погрешним рукама могла бити злоупотријебљена, због чега су му рекордних седам година продужавали затворску казну на рачун „непоштовања суда“.

На крају је признао кривицу и одслужио још пет година затвора за финансијску превару, али лаптоп са „магичном формулом“ никад није предао властима.

Све време на његовом хард диску нетакнуте су стајале прогнозе које су се, док је Армстронг робијао, једна по једна почеле обистињавати: пад вредности америчких деоница, финансијска криза и докапитализација пропалих банака, криза еурозоне која се најснажније осетила у Грчкој…

Гледајући филм „Прогностичар“ и слушајући Армстронгово предавање, све делује као једна велика теорија завере, гледалац сумња, пита се је ли могуће да један човјек има толики увид у кретања глобалне економије, но бројни моћници који су се око Армстронга окупљали, од Маргарет Тачер до највећих брокера с Волстрита, говори да се ради о човеку с барем одређеном дозом озбиљног кредибилитета.

Армстронг редовно на својим веб-страницама објављује анализе и нове економске процене, укључујући злокобно пророчанство да ће се управо данас, 1. октобра, покренути нова велика финансијска криза која би овај пут требало да захвати Сједињене Америчке Државе, пољуља вредност долара као и да смањи утицај америчке спољне политике.

Гледајући његове дугорочне прогнозе, глобална доминација САД у идућих би 70 година требало да потпуно нестане, док се као нови играчи, иако и сами с великим проблемима који их чекају, јављају азијске земље. Европу, тврди Армстронг, у скорој будућности очекују велики класни немири који би могли редефинисати друштвена уређења земаља Старог континента.

„Док економија цвета, нико се не буни. Уништи економију и долазе немири, ратови… Европска политика штедње усмерена је против народа и прети новом радикализацијом. Ситуација ме на тренутке подСећа на ону у Немачкој након Првог светског рата, а не заборавите да је она произвела Хитлера“, каже Армстронг упозоравајући да се Европљани, за разлику од Американаца у доба Велике депресије, снажно ослања на идеју да ће се држава бринути за њих у тренуцима немоћи па предвиђа да ће слом пензионог система бити један од окидача друштвених превирања.

„Снажније него икад пре намеће се концепт националног дуга који је чисто погодовање банкарима и присиљавање нових генерација на отплаћивање зајмова на које нису пристали. А сама држава понаша се по Понзијевој шеми, опорезујући младе како би финансирала старије и заправо никада не враћајући властите дугове. Али сада када нације старе више нема довољно нових „инвеститора“ који би исплаћивали старије генерације „улагача“ у систем. Кад људи у 65. години живота схвате да њихових пензија нема, настаће хаос. У Европи очекујем да ће се то догодити 2017. године. Кад Европљани схвате да су опљачкани, тада ће порасти број самоубистава, људи ће изаћи на улице, владе ће падати. Све власти у историји тако су пропале. Да нису, данас бисмо сви говорили вавилонски“ поантира Армстронг.

Европска унија пропада идентично као стара Грчка

Модел економске поузданости који је Армстронг годинама развијао и према којем се равна предвиђајући будуће осцилације глобалне економије темељен је на циклусима кризе и благостања који се понављају већ хиљадама година, од кад се појавио први ковани новац.

„Занимљиво је да вечерас седимо у Атини, симболу колапса еврозоне, јер је на идентичан начин текла кривуља раста моћи и великог слома старе Грчке у периоду од 455. до 404. године пре Христа. Ја нисам маг ни пророк, само сам педантно у рачунар унео све што сам научио о токовима новца и робних добара. Свој модел прво сам тестирао на прошлим догађајима, а потом за предвиђање будућих, у чему сам успео“, тврди Мартин А. Армстронг, на чије се нове прогнозе ослањају бројни инвеститори.

Извор: Vecernji.hr