Прочитај ми чланак

ДРЖАВНЕ СУБВЕНЦИЈЕ кројене по мери тајкуна и велепоседника

0

Чак петину свих исплаћених субвенција добила су два округа - Јужна Бачка и Јужни Банат, са седиштима у Новом Саду и Панчеву * Најмање новца додељено пољопривредницима у Пиротском округу, тек 0,6 одсто * Простран: “Црна тачка” је то што у Србији не постоји модел финансирања пољопривреде.

m

Чак петину свих исплаћених субвенција добила су два округа – Јужна Бачка и Јужни Банат, са седиштима у Новом Саду и Панчеву * Најмање новца додељено пољопривредницима у Пиротском округу, тек 0,6 одсто * Простран: “Црна тачка” је то што у Србији не постоји модел финансирања пољопривреде.

– Ако за подстицаје намењене новим инвестицијама и отварању радних места, у вољи улагача може бити слабашног оправдања што су отишли у најразвијеније центре, упркос опредељуењу да треба да послуже равномерном развоју, нема никаквог разумног објашњења зашто се то исто, чак у драстичнијем облику, догађа и са субвенцијама у пољопривреди.

Наиме, оне су креиране тако да већ годинама помажу производњу великих система, тајкуна и велепоседника, док су износи за домаћинства и сиромашне крајеве симболична.

То потврђују подаци Агенције за привредне регистре, према којима је за последње четири године, почев од 2012. скоро две трећине или 62,2 одсто укупних државних субвенција за подстицај аграра отишло пољопривредно најразвијенијој Војводини, док је у најнеразвијенијем делу земље, источној и јужној Србииј, завршило тек нешто више од једне седмине или 14,2 одсто укупног износа.

На сајту АПР-а, забележено је и да је током тог четворогодишњег периода из државне касе је за подстицај пољоприврде “подељено” укупно 69,07 милијарди динара. Убедљиво највише субвенција добила су два округа, Јужна Бачка и Јужни Банат, са седиштима у Новом Саду и Панчеву, која су инкасирала чак 16,8 милијарди динара, односно готово четвртину, 24,32 одсто укупног износа. Најмање новца добио је по том основу Пиротски округ на југу земље, којем је припао само 399 милиона динара или 0,58 одсто.

Опширније у штампаном издању листа Данас.