Прочитај ми чланак

ДРАГАН РАДОВИЋ: Писмо надзорном одбору ЕПС-а

0

EPS

Тачно 40 дана је прошло од обраћања Надзорном одбору. Врло финог и културног, академског, обраћања. Жеља (експертског тима) је била да упознамо Надзорни одбор са неким дешавњима која иду на штету нашег највећег и најважнијег јавног предузећа. На жалост, никакав одговор нисмо добили. Њих уопште не занима ШТА СМО ТО ХТЕЛИ ДА ИМ КАЖЕМО, ЧИЊЕНИЧНО ПОКАЖЕМО! Како је то могуће да Надзорни одбор не жели да чује податке који говоре о убрзаном урушавању ЕПС-а? Како је могуће да ЊИХ то не занима? Ово писмо је упућено и генералном директору ЕПС-а, г. Обрадовићу. Само сат времена по добијању он је реаговао,позвала ме је телефоном К.Н., директора је занимао „експертски“ тим: да ли је формиран од стране Владе, да ли у тиму има професора са БУ. Осим примедбе да у писму износимо тешке оптужбе, није га занимало да лично чује шта је то на шта желимо да укажемо.

***********************************************************************************************

НАДЗОРНИ ОДБОР ЕП Србије

Доставити на руке г-дину

Проф. Др Ковачевић Бранку

Поштовани, молим за сагласност да Вам доставимо одређене садржаје, које смо током бављења истраживања ефикасности низа средњих и великих система у Србији, имали прилике да проучимо и забележимо. У истраживању највише смо користили податке објављене у службеним, јавно доступним, документима ЕП Србије. Истовремено смо имали и част и задовољство да своја опажања проверимо у контактима са низом експерата из домена електроенергетике, како из самог ЕПС-а тако и изван њега. На жалост, све што смо „укрстили“ као податке добијене из низа различитих извора потврђују чињеницу да руководство ЕПС-а не жели, не уме или чак и намерно опструира активности на санацијама изузетно тешких последица неефикасне организације и апсолутне небриге о нетехничким губицима електричне енергије (ЕЕ). Ако сте вољни да Вама и Вашим сарадницима изнесемо неспорне чињенице о наведеном, молим да мене као представника експертског тима известите о томе. За почетак бисмо Вам проследили чињеничне податке, који илустративно, јасно и високо поуздано показују све оно што је одговорном стручњаку довољно разумљиво и потом му даје сва права да закључи исто или сасвим слично као што смо то овом приликом навели.

Према службеним подацима ЕП Србије, непобитно је сигурно да се јавним објављивањем (новине, телевизија, интернет итд.) фризираних, а драматично умањених штета, које су сразмерне величинама стварних нетехничких губитака ЕЕ, та иста јавност доводи у заблуду. Стога се питамо, а и Вас врло одмерено питамо, да ли ико у Србији има право да обмањује или просто речено да вара и лаже грађане Србије? А када то раде државни службеници, који су истовремено и службеници 100% ДРЖАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА – ЕПС-а, немамо никакву дилему да ти исти и Вама „сервирају“ такве податке.

Најискреније и најлепше Вас лично и одбор на чијем сте челу, молимо да све написано проверите. Уверен сам да само Надзорни одбор може да се избори са онима који су нас погрешно информисали, као и да да иницијативу како би се свим расположивим средствима кренуло из корена решавање проблема нетехничких губитака ЕЕ.

Напомена : садашња вредност изгубљене ЕЕ у форми НЕПОТРЕБНИХ НЕТЕХНИЧКИХ ГУБИТАКА ЕЕ, а према цени за 1kWh у Србији, на годишњем нивоу већа од, за данашњу Србију фантастичних 250 милиона €. Иста та количина ЕЕ, на тржишту Европе, која изузимајући Норвешку и делимичну Француску, купује ЕЕ на отвореном тржишту, има вредност преко 700 милиона €.

У Београду, 10.12.2015. Испред експертског тима                                 Драган Радовић

У прилогу овог писма упућеном НО био је и текст о техничким и нетехничким губицима објављен на Србин.инфу.

КАКО ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЈЕ ЕПС ГУБИТАШ? Једноставно краде се много

Врло је чудно да г. Бранка Ковачевића и чланове Надзорног одбора уопште не занима уживо да чују истину о техничким и нетехничким губицима? А требало би да их занима. Накнаде које добијају за те функције обавезују их да раде у интересу народа. Не против. Ћутањем и незаинтересованошћу раде против свог нарога. И за то су плаћени. Из буџета. Ускоро ћемо им се обратити поново. Не овако културно. Натераћемо их да чују фрапантне податке. И да реагују.