Прочитај ми чланак

Добили 14 милиона евра од државе и затворили врата за новинаре

0

Фабрика чоколаде швајцарске компаније "Beri Kalebo" отворена је јуче у Новом Саду, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Вучић је на Инстаграм налогу навео да је поносан на то што је у овом граду отворена, како је рекао, „фантастична фабрика чоколаде“.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Александар Вучић (@avucic)

– Честитам Новосађанима! Живела Србија – поручио је Вучић и објавио фотографије са отварања фабрике.

Такође, истим поводом се на Фејсбуку огласио и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

– Наша Србија је један од произвођача најквалитетније швајцарске чоколаде на свету! У друштву председника Александра Вучића и највишег руководства швајцарског Бери Калебоа, отворили смо фабрику чоколаде овог гиганта. Ми, као Град, помогли смо са 342 милиона динара у комплетно комунално опремање, саобраћајнице, канализацију и водовод. Ова вест звучи нестварно и фантастично, показује да је сваки успех могућ ако имате визију и уз бескомпромисан рад. Моје срце је данас пуно, поносан сам што сам градоначелник Новог Сада и што сам део његове историјске промене набоље! – навео је Вучевић, а преноси 021.рс.

Да подсетимо, на отварање овог погона нису били позвани новинари, већ су, како је саопштено из кабинета председника, отварању могли да присуствују само званични сниматељ и фотограф „због политике компаније“.

Тако није било могуће поставити питања представницима компаније која је добила 14,2 милиона евра од државе у виду субвенција и бесплатног земљишта, а заузврат обећала да ће до краја 2023. године уложити најмање 45 милиона евра у производњу. Као подршку запошљавању фабрика је од државе добила 12 милиона евра, а добила је и 20.900 квадрата земље вредности од 2,19 милиона евра.

Остатак плаца Швајцарци су купили од „Mops investa“ који је у власништву директора Гранд продукције Саше Поповића (Гранд је у власништву Јунајтед медије), а делом у власништву фирме „Bavaria Motorad“, чији је власник члан Главног одбора Српске напредне странке и председник КК Партизан Остоја Мијаиловић.

Србија се обавезала да ће компанији „Beri Kalebo“ етапно уплаћивати субвенције, а компанија ће исто тако етапно запошљавати раднике – најмање неколицину годишње, а до краја 2023. године најмање 100 радника.

Уговорено је произвођач чоколаде обавезан да не може да продаје поклоњене парцеле укупно пет година – до 2028. године, а у обавези је и да послује у Новом Саду до 2028. године.

Да ли ће након 2028. године Нови Сад остати без фабрике чоколаде – тек ће се сазнати.

Субвенција по сваком раднику ког „Beri Kalebo“ запосли износи чак 120.000 евра, а њихова основна плата биће најмање 20 одсто већа од минималца у Србији, уговорно је договорено с Министарством привреде.

Град Нови Сад је уложио око 342 милиона динара у изградњу комплетне инфраструктуре за фабрику.

Вучић је на полагању камена темељца 2020. године, кад су новинари били позвани, рекао да ће плате инжењера и технолога у фабрици бити на европском нивоу, док ће радници имати изнад просека у Србији.