Прочитај ми чланак

ДЕСЕТ МЕРА са којима Влада Србије излази пред ММФ

0

DUSAN VUJOVIC

Министар финансија Душан Вујовић припремио је 10 предлога за разговоре делегације Србије са ММФ, на којима ће данас и сутра бити речи о макроекономским пројекцијама, док ће се следеће седмице дискутовати о најболнијим питањима, а то су смањење трошкова и стање у јавним предузећима.

Реформе које ће представити Вујовић подразумевају смањење минуса у буџету – 2015. 700 милиона евра, 2016. једну милијарду, а 2017. 1,5 милијарди евра, као и да држава добија, уместо да даје јавним предузећима.

Предвиђено је смањивање броја запослених у јавном сектору, рефинансирање скупих кредита јефтинијим, смањивање износа субвенција за 1,4 до 1,5 милијарди динара и подизање износа накнада за транзит гаса кроз Србију.

Мере подразумевају и реформу пореске управе, замрзнуте плате у јавном сектору и пензије на нивоу из 2014. до 2017, забрану новог запошљавања у јавном сектору до 2017. и смањење сиве економије у свим секторима.

Вујовић подсећа да се у програму штедње кренуло од плата и пензија, што је већ ушло у ребаланс буџета, а да се то сад наставља смањењем трошкова за субвенције и сређивањем стања у јавним предузећима.

Нема више области у којој ћемо давати субвенције од којих нема ефекта. Потребно је смањити субвенције Железницама, на пример, где оне не дају резултат. Паметније је дати подстицај ономе ко има мало земље, али је спреман да неког запосли на свом поседу, бави се сточарством, воћарством, навео је министар Вујовић.

Према његовим речима, Мастер план за јавна предузећа који, пре свега, предвиђа дубинску контролу њиховог рада, за две – три недеље биће представљен јавности, а до краја године ступиће на снагу.

Јавна предузећа морају смањити трошкове, направити корпоративну и ефикасну структуру менаџмента. Постоји читав сет одлука које би требало да омогуће да, рецимо, фирме попут Србијагаса раде боље. Анализе су показале да постоју много простора за уштеде и у Србијагасу, али и у ЕПС, Поштама, навео је Вујовић.

(Курир)